Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Teken de petitie voor betaalbare geneesmiddelen

De prijzen die farmaceutische firma’s vragen voor geneesmiddelen zijn onbetaalbaar geworden. 

Om deze spiraal van stijgende prijzen te doorbreken, eist Test-Aankoop - onder meer samen met de ziekenfondsen - maatregelen van het beleid. 

Hiertoe lanceert ze een petitie voor betaalbare geneesmiddelen. Je kan ze ondertekenen op www.betaalbaregeneesmiddelen.be.

Hallucinante prijzen

De prijzen die farmaceutische firma’s aanrekenen worden onhoudbaar voor de gezondheidszorg. Dat is vooral zo voor medicijnen om ernstige aandoeningen te behandelen. Zo kan de prijs van een nieuw geneesmiddel om één kankerpatiënt gedurende een jaar  te behandelen oplopen tot 100.000 euro per jaar. 

Door deze woekerprijzen zal de ziekteverzekering bepaalde behandelingen niet meer kunnen terugbetalen. Het geneesmiddelenbudget dreigt te bezwijken onder de steeds zwaardere druk. 

Niet transparant

Geneesmiddelenproducenten schermen met de hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Maar hoeveel de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel echt heeft gekost, mag niemand weten. Een aanzienlijk deel van onderzoek gebeurt overigens aan universiteiten en wordt betaald met belastinggeld en giften. 

Bovendien zijn de uitgaven van firma’s voor marketing hoger dan die voor onderzoek en behoren hun winstmarges bij de hoogste van alle industrieën.   

Weinig meerwaarde

Voor bepaalde aandoeningen ontwikkelen firma's quasi geen nieuwe medicijnen terwijl er nochtans een nood aan is. Denk maar aan nieuwe antibiotica tegen bacteriën die resistent zijn aan de bestaande middelen. 

Daarnaast zijn veel nieuwe geneesmiddelen niet of nauwelijks beter dan de bestaande producten. 

Maatregelen

De petitie op www.betaalbaregeneesmiddelen.be vraagt maatregelen van de overheid die de betaalbaarheid van geneesmiddelen garanderen. 

Zo moet de farmaceutische industrie transparanter zijn, onder meer over de kosten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. En op Europees niveau moet meer worden samengewerkt om prijzen te onderhandelen en de waarde van een nieuw geneesmiddel te beoordelen.