Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Dienstencheques

Een aantal diensten kun je betalen met dienstencheques. Die diensten staan in voor het schoonmaken van de woning, wassen en strijken, boodschappen doen, occasionele naaiwerken of maaltijden bereiden.

Wat te doen?

Je kunt cheques aankopen bij Sodexo Pass Belgium, Pleinlaan 15, 1050 Brussel, tel. 02 547 54 95 of via www.dienstencheques-vlaanderen.be of www.dienstencheque.brussels.

Per jaar per gebruiker kun je maximaal 500 cheques kopen.

  • Voor de eerste 400 betaal je 9 euro.
  • De volgende honderd kosten 10 euro per stuk.

Het aantal cheques per gezin wordt beperkt tot 1 000 cheques (800 aan 9 euro en 200 aan 10 euro). 

Eenoudergezinnen, personen met een handicap, ouders van minderjarige kinderen met een handicap en ouderen met een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden kunnen 2 000 cheques per jaar bestellen.

Je dienstencheques kun je inbrengen voor de belastingen. Je krijgt 30 procent terugbetaald, met een maximum van:

  • 1 400 euro per persoon per jaar (voor 2014);
  • 1 410 euro per persoon per jaar (sinds 1 januari 2015).

Goed om te weten

  • Informeer welk systeem het voordeligst is in jouw situatie. Poetshulp via dienstencheques is namelijk niet altijd goedkoper dan gewone poetshulp.
  • Ook als je geen belastingbrief ontvangt, kun je dienstencheques inbrengen. Vraag daarvoor een belastingbrief aan bij je lokaal belastingkantoor en voeg er het fiscaal attest van de dienstencheques bij.