Je browser ondersteunt geen JavaScript of JavaScript is uitgeschakeld.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Hoorapparaten


Tegemoetkoming ziekteverzekering

De tegemoetkoming verschilt naargelang je leeftijd en het soort toestel.


Maximumbedrag
tegemoetkoming (1)
Bedragen geldig sinds 1 januari 2014
Jonger dan 18 jaar
Hoorapparaat aan één oor 1 136,11
Hoorapparaat aan beide oren 2 250,37
Contralateraal toestel (2)
1 114,26
Ouder dan 18 jaar
Hoorapparaat aan één oor  666,00
Hoorapparaat aan beide oren 1 318,27
Contralateraal toestel (2) 652,34

(1) De terugbetaling is lager als je het apparaat aankoopt bij een niet-geconventioneerde audicien, tenzij je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming

(2) Onder welbepaalde voorwaarden wordt een tegemoetkoming voor een contralateraal toestel toegestaan om van een hoorapparaat aan één oor over te stappen naar een hoorapparaat aan beide oren.

Voor een apparaat met beengeleiding wordt een toeslag van 95,62 euro terugbetaald.
Wordt na de verplichte testperiode geen apparaat afgeleverd omdat het geen oplossing biedt voor je gehoorprobleem, kun je een forfait van 90,50 euro ontvangen als tegemoetkoming voor materiële kosten zoals individueel aangepaste oorstukjes, luidsprekers of schaaltjes.

Voorwaarden

  • Je hebt de voorafgaande goedkeuring van de adviserend geneesheer van je ziekenfonds.
  • Je hebt een gehoorverlies van minstens 40 decibel aan het oor waarvoor je een hoorapparaat nodig hebt (in enkele uitzonderlijke situaties is een tegemoetkoming mogelijk bij een gehoorverlies lager dan 40 decibel).
  • Het apparaat levert minstens 5 decibel gehoorwinst (in sommige situaties moet slechts de meerwaarde van het apparaat worden aangetoond).
  • Het apparaat voldoet aan bepaalde criteria.

Goed om te weten

  • Informatie over geconventioneerde en niet-geconventioneerde audiciens, kun je hier opzoeken
  • Een nieuwe tegemoetkoming is pas mogelijk na drie jaar (indien jonger dan 18 jaar) of vijf jaar (indien ouder dan 18 jaar), tenzij er een verslechtering is van 20 decibel of een overschakeling nodig is van een toestel met luchtgeleiding naar een toestel met beengeleiding (of omgekeerd). 
  • De follow-up (controle en bijregelen) is begrepen in de prijs die je voor het toestel hebt betaald. Voor fabricagefouten biedt de audicien twee jaar garantie. Deze geldt evenwel niet voor snoeren, achteroorstukjes en gevormde hoorstukjes.
  • Met het CM-MediKo Plan kun je je bijkomend verzekeren tegen medische kosten. Ook voor hoorapparaten is er een extra tegemoetkoming.

Veelgestelde vragen


Wens je meer informatie?