Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Op vakantie

In het buitenland bestaat er soms een ander voedingspatroon, gaan mensen anders om met hygiëne en heersen vaak ziekten waarmee je hier minder snel in aanraking komt. Veel ziekteverwekkers komen via besmet voedsel of drinkwater het lichaam binnen.

Rekening houden met een aantal concrete tips kan je helpen om ongemakken als misselijkheid, voedselvergiftiging, reizigersdiarree, of obstipatie te vermijden.

Zorg voor een goede hygiëne

  • Was altijd je handen met zeep na toiletgebruik, voor het eten en voor het koken.
  • Gebruik desinfecterende doekjes als er geen proper water in de buurt is.
  • Filter en ontsmet water met chloortabletten in geval van nood.
  • Was rauwe groenten en fruit zorgvuldig.
  • Poets bij twijfel je tanden met flessenwater.

Kies voedingsmiddelen bewust

  • Drink geen leidingwater in landen met een lage hygiënische standaard.
  • Kies bij twijfel voor gashoudende dranken. Ze zijn iets veiliger omwille van de wat hogere zuurtegraad en omdat er minder kan mee geknoeid worden. Koffie of thee zijn ook een goed alternatief.
  • Vraag dat flessenwater in jouw bijzijn worden geopend.
  • Vermijd ijsblokjes. Ze zijn maar zo veilig als het water dat ervoor gebruikt wordt.
  • Kies bij voorkeur voedingsmiddelen die niet te snel bederven.
  • Eet geen voorgekookt voedsel, onvoldoende gebakken vlees en onvoldoende gekookte vis of zeevruchten.
  • Vermijd niet-gepasteuriseerde of ongekookte melk of voedsel bereid op basis van melkproducten.  

Bewaar voedsel veilig

  • Probeer voedsel zo koel mogelijk te bewaren.
  • Neem geen te grote voorraad mee. Restjes kun je bij warme temperaturen toch niet meer gebruiken.
  • Hou het voedsel zo veel mogelijk afgedekt om het te beschermen tegen ongedierte.