Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Plukboerderij

In een plukboerderij, ook zelfoogstboerderij genoemd, mag je het hele jaar door zelf verse groenten en fruit plukken. De landbouwer bewerkt de bodem, zaait, plant en verzorgt de groenten en het fruit tot ze oogstklaar zijn. Dan is het aan de plukkers.

In de ene plukboerderij betaal je een vast jaarbedrag per gezinslid, in de andere betaal je enkel wat je afneemt

Voordelen

  • Je plukt enkel seizoensgroenten en -fruit. Hierdoor heb je heel wat variatie op je bord, wat gezond is. 
  • Je eet andere groenten dan degene die je doorgaans in de supermarkt of winkel koopt. Denk maar aan vergeten groenten zoals rapen en pastinaak. 
  • Tijdens de pluk beweeg je in de buitenlucht.
  • Vele plukboerderijen werken biologisch, wat beter is voor het milieu. Het voedsel van een plukboerderij legt vaak ook minder kilometers af. 
  • Je hebt de kans om wekelijks de mooie kant van het ‘boerenleven’ te ervaren
  • Verschillende plukboerderijen voorzien ruimte voor ontmoeting en organiseren regelmatig activiteiten
  • Er is er ook een solidaire kant aan het verhaal. Want indien je een vast jaartarief betaalt, deel je in de risico’s die eigen zijn aan landbouw. Geen nood echter, indien de oogst van een bepaalde groente tegenvalt, zijn er nog voldoende andere groenten beschikbaar. 

Nadelen

  • Het vraagt tijd om elke week naar de plukboerderij te gaan. 
  • De geplukte groenten moet je thuis nog goed wassen alvorens ze etensklaar zijn.