Voedselintolerantie
Je kan overgevoelig zijn voor bepaald voedsel. Als het niet gaat om een voedselallergie, spreken we van een voedselintolerantie. Hierbij gaat het niet om een overmatige reactie van het immuunsysteem.
De meest bekende voorbeelden van een voedselintolerantie zijn lactose (een suiker in melkproducten) en gluten (een eiwit aanwezig in tarwe, rogge en gerst).
Wat zijn de symptomen?
De meest frequente klachten zijn:
- diarree;
- buikkrampen;
- opgeblazen gevoel;
- overgeven.
Pseudo-allergie
Bij een pseudo-allergie, een speciale vorm van voedselintolerantie, treden dezelfde symptomen op als bij een echte allergische reactie. Maar in tegenstelling tot een allergische reactie worden er geen overtollige antilichaampjes aangemaakt.
De klachten kunnen variëren:
- huiduitslag;
- jeuk;
- zwellingen;
- hartkloppingen;
- ...
Voorbeelden: sommige vissoorten, bepaalde toegevoegde bestanddelen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers (glutamaten), antioxidanten en vulmiddelen.
Wat is de oorzaak?
Bij een voedselintolerantie worden de klachten veroorzaakt door een slechte vertering van bepaalde bestanddelen. Dit komt meestal door een tekort in een stof die helpt bij de vertering.
Wat kan je zelf doen?
Vermijd de voedingsmiddelen waarvoor je overgevoelig bent. Bij een voedselintolerantie worden kleine hoeveelheden, in tegenstelling tot een allergie en een pseudo-allergie, vaak nog wel verdragen.
Wanneer moet je naar een arts?
Vraag raad aan je arts of aan een diëtist om de geschrapte voedingsmiddelen in je dieet zo evenwichtig mogelijk te vervangen.
Vermijd de voedingsmiddelen waarvoor je overgevoelig bent.
Elise Rummens
Elise Rummens | preventie-arts CM
Elise is onze huisdokter. Haar stokpaardje op het vlak van gezondheid is beweging. Daarom zie je haar op dinsdagavond springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Dan heeft ze haar wekelijkse parkourtraining.
Vraag raad aan je arts of diëtist om de geschrapte voedingsmiddelen zo evenwichtig mogelijk te vervangen.