• Home
  • Studeren of eerste job

Wat te doen bij (af)studeren?

Als student blijf je tot je 25ste aangesloten bij CM via een van je ouders. Maar wat als je langer studeert, bijklust, naar het buitenland trekt of afstudeert?

Maar wat als je langer studeert, bijklust, naar het buitenland trekt of afstudeert? Moet je dan zelf inschrijven of niet?

Je studeert af

Als je meteen gaat werken, moet je in eigen naam aansluiten bij CM. Ben je werkzoekend? Dan doe je dat na je beroepsinschakelingstijd.

Afgestudeerd, en nu?

Schrijf je in bij VDAB (of Actiris)

Ben je afgestudeerd of stop je met studeren, en heb je niet meteen een job? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij de VDAB of Actiris in Brussel. Zo heb je na je beroepsinschakelingstijd recht op een inschakelingsuitkering.  

Inschrijven kan met je rijksregisternummer via:

Start je meteen als loontrekkende of zelfstandige? Dan hoef je deze eerste stap uiteraard niet te doen. 

Schrijf je in bij CM

Als student en tijdens je beroepsinschakelingstijd ben je in principe via je ouders als ‘persoon ten laste’ aangesloten bij een ziekenfonds. 

Je bent verplicht om in eigen naam als 'gerechtigde' aan te sluiten zodra je: 

  • een job hebt; 
  • als zelfstandige aan de slag gaat; 
  • beroepsinschakelingstijd verstreken is en je werkzoekend bent; 
  • 25 jaar wordt, zelfs als je nog verder studeert. 

Inschrijven bij CM kan gemakkelijk

Neem een hospitalisatieverzekering

Ziekenhuiskosten kunnen hoog oplopen. Een deel ervan wordt door de ziekteverzekering terugbetaald, maar een gedeelte moet je zelf betalen.

CM biedt je met het CM-Hospitaalplan een degelijke hospitalisatieverzekering aan voor weinig geld. Deze hospitalisatieverzekering is niet verplicht.

Aansluiten is mogelijk via:

Verwittig je kinderbijslagfonds

Laat je kinderbijslagfonds weten dat je afgestudeerd bent.

  • Vlaanderen: ook al voldoe je niet meer aan de voorwaarden als ‘student’, toch kun je nog recht hebben op het Groeipakket als ‘schoolverlater’. Je moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. 
  • Brussel: om het recht op kinderbijslag niet te verliezen, moet je je inschrijven als werkzoekende schoolverlater. Tijdens de toekenningsperiode bij Actiris kun je dan onder bepaalde voorwaarden de bijslag nog krijgen.

Je studeert verder na je 25ste

Tot je 25ste kun je als ‘kind ten laste’ aangesloten blijven bij een van je ouders. Nadien moet je in eigen naam aansluiten bij CM.

Belangrijk: op deze regel bestaan een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je huwt of samenwoont en je partner een job heeft, kun je ingeschreven worden als 'persoon ten laste' bij je partner.

Aansluiten in eigen naam kan op twee manieren:

Je combineert studeren met werken

Tot de leeftijd van 25 jaar kun je als student aangesloten blijven als ‘kind ten laste’ bij een van je ouders. Dat statuut kun je niet altijd behouden als je bijklust.

Je kunt het statuut 'kind ten laste' niet behouden als:

  • je bijklust als loontrekkende en minstens:
    • 7.516,52 euro bruto per jaar verdient (voor wie 21 jaar is of ouder) (*);
    • 5.637,39 euro bruto per jaar verdient (voor wie jonger is dan 21 jaar) (*);
  • en je werkgever voor jou sociale lasten betaalt.

In dat geval moet je in eigen naam aansluiten. Dat kan op twee manieren:

Elke werkgever registreert elke nieuwe tewerkstelling op een digitaal platform. Zo is ook CM op de hoogte van je tewerkstelling. Als je statuut mogelijk moet worden gewijzigd en je zelf nog geen aanvraag hebt gedaan, neemt CM contact op met je. 

Je hebt dan de mogelijkheid om aan te geven dat je toch nog als persoon ten laste wilt ingeschreven blijven (als dat kan volgens de voorwaarden) of dat je in eigen naam wilt aansluiten bij CM. 

Reageer je niet? Dan word je automatisch in eigen naam ingeschreven.

(*) Bedragen geldig op 1 januari 2023.

Belangrijk

  • Voor inkomsten uit een zelfstandige activiteit gelden andere criteria. 
  • Inkomsten als jobstudent, die niet onderworpen zijn aan de sociale zekerheid, worden niet meegeteld om het bedrag te berekenen.
  • Breng altijd je kinderbijslagfonds op de hoogte als je bijklust als student. Ga na of je recht op het Groeipakket (Vlaanderen) of kinderbijslag (Brussel) al dan niet vervalt. In bepaalde gevallen kun je de uitkering behouden. 

Je studeert in het buitenland

Wat je voor medische kosten in het buitenland terugbetaald krijgt, is afhankelijk van je bestemming, leeftijd en de duur van je studies.

    Ga je studeren in het buitenland, dan kun je bij CM genieten van de CM-reisbijstand. Let op: je moet wel voldoen aan de voorwaarden.

    Bulgarije
    Cyprus
    Denemarken
    Duitsland
    Estland
    Finland
    Frankrijk
    Griekenland
    Hongarije
    Ierland
    IJsland
    Italië
    Kroatië
    Letland
    Liechtenstein
    Litouwen
    Luxemburg
    Malta
    Nederland
    Noorwegen
    Oostenrijk
    Polen
    Portugal
    Roemenië
    Slovenië
    Slowakije
    Spanje
    Tsjechië
    Verenigd Koninkrijk
    Zwitserland
    Zweden

    Afhankelijk van je bestemming gelden andere voorwaarden. Voor de terugbetaling van medische zorg stellen bepaalde landen voorwaarden over de nationaliteit van de student. 

    Belangrijk: de reglementering van het land waar je studeert is telkens van toepassing.

    Voorwaarde en bestemmingTerugbetaling medische zorgWat moet je doen?
    Een van de landen vermeld bij 'met CM-reisbijstand', maar je hebt geen recht op kinderbijslag.Met de Europese ziekteverzekeringskaart krijg je een terugbetaling van de medische kosten tijdens je verblijf. Ga vooraf bij CM langs. Je hoort er welke documenten je nodig hebt en wat je moet doen om terugbetaling van medische zorg in het buitenland te verkrijgen.
    Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Marokko, Servië, Montenegro, Tunesië of Turkije.Meestal heb je een document nodig en kun je slechts een bepaalde periode een terugbetaling van medische zorg krijgen.Vraag vooraf de nodige documenten aan bij CM. Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen terugbetaling kunt verkrijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende dekt.
    Australië of Quebec.In Australië krijg je met de Europese ziekteverzekeringskaart de kosten voor medische zorg terugbetaald. In Quebec kan dit met het formulier BEQUE 128Vraag vooraf de nodige documenten aan bij CM. 
    Schrijf je in je studieland in bij de bevoegde instantie: Medicare (Australië) of RAMQ (Quebec).
    Vraag de terugbetaling ter plaatse aan want terug in België is geen terugbetaling mogelijk.
    Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen terugbetaling kunt krijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende dekt.
    Een ander land dan hierboven vermeld (bijvoorbeeld Amerika, Afrika of Azië).De Belgische wetgeving voorziet enkel een terugbetaling in geval van een dringende ziekenhuisopname. Andere kosten worden niet terugbetaald.Voor geneeskundige verzorging waarvoor je geen terugbetaling kunt krijgen, sluit je het best een reisverzekering af. Het is belangrijk dat deze verzekering de kosten voor repatriëring voldoende dekt.