Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Klierkoorts

Wat?

Klierkoorts is een infectieziekte, die vooral kleine kinderen en jongvolwassenen treft. Omdat het virus vermoedelijk wordt overgebracht door te zoenen, wordt klierkoorts ook wel eens de kusziekte genoemd.

Tachtig procent van de volwassenen heeft ooit klierkoorts gehad, meestal als ze jonger waren dan vijf jaar. Maar de meesten weten het niet omdat er bij kinderen meestal amper symptomen zijn, waardoor de ziekte vrijwel onopgemerkt verlopen is en misschien werd afgedaan als keelpijn of een griepje.

Symptomen

Bij kinderen zijn de symptomen dikwijls afwezig of zo vaag dat de diagnose vaak niet wordt gesteld. Als je klierkoorts doormaakt tijdens de puberteit of als jongvolwassene, zijn de symptomen vaak meer uitgesproken.

Klierkoorts begint dikwijls met eerder vage klachten zoals koorts, keelpijn, verminderde eetlust, pijnlijk opgezette klieren (vooral in de hals) en soms ook hoofdpijn. Bij jongvolwassenen treden nadien vaak koorts, keelpijn en gezwollen lymfeklieren op. De amandelen en de lymfeklieren in de hals kunnen soms zodanig gezwollen zijn dat slikken erg pijnlijk is. De keelpijn houdt vaak langer aan dan bij een gewone keelontsteking. Een andere erg opvallende klacht is vermoeidheid. Sommigen hebben er weinig last van, maar anderen zijn zo moe dat ze extra rust moeten nemen. 

Andere mogelijke symptomen zijn onder meer spierpijn, duizeligheid, huiduitslag, een gezwollen milt, een gezwollen lever of leverfunctiestoornissen. Soms ontstaat er hierdoor een gele huidskleur. 

Klierkoorts kan meestal geen kwaad en gaat vanzelf over. Hoelang de ziekte duurt, is niet te voorspellen. Meestal blijft het bij een keelontsteking. Maar soms kan de vermoeidheid weken tot maanden aanslepen.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM