Je browser ondersteunt geen JavaScript of JavaScript is uitgeschakeld.

Liesbreuk


Wat?

In de buikwand houden spieren en peesweefsels de inwendige organen op hun plaats. In de wand bevindt zich evenwel een aantal zwakke plekken. Een ervan is het lieskanaal waarin bloedvaten en zenuwen - en bij de man ook de zaadstreng - de buikholte verlaten.

Als een deel van de buikinhoud, zoals vetweefsel of darmen, zich door een zwakke plek wringt of uit een scheur van de buikwand puilt, is er sprake van een liesbreuk. Dit is het best te vergelijken met een binnenband die uit de opening van een beschadigde buitenband puilt.

Een liesbreuk komt voor op alle leeftijden en treft vooral mannen. Doorgaans is ze eerder hinderlijk dan gevaarlijk. Alleen als een deel van de darm beklemd raakt, kan de aandoening dodelijk zijn.

Oorzaken

Een liesbreuk heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Ze kan aangeboren zijn of plots ontstaan bij het tillen van een zwaar voorwerp.

Meestal ontstaat de breuk geleidelijk, vermoedelijk omdat de buikwand verzwakt of uitgerekt is. Mogelijke oorzaken hiervan zijn erfelijke aanleg of langdurige drukverhogingen in de buikholte, bijvoorbeeld omdat het lichaamsgewicht toenam of omdat je veel hoest of vaak hard moet persen bij het urineren of de ontlasting.

Veelgestelde vragen

Bron: 'Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s