Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Osteoporose

Wat?

Osteoporose of botontkalking is een aandoening waarbij de botten hun stevigheid verliezen. Het skelet wordt uiteindelijk zo broos dat bij de minste schok of stoot een breuk kan optreden. 

Een op de vijf vrouwen krijgt na de menopauze last van osteoporose. Vrouwen hebben van nature gemiddeld minder botmassa dan mannen. Na de menopauze vermindert bovendien de aanmaak van oestrogenen. Dit heeft een rechtstreekse invloed op de snelheid van de botafbraak. 

Botverlies is niet de enige oorzaak die tot breuken kan leiden. Elke zware of ongelukkige val kan een breuk veroorzaken. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op vallen toe. Ernstige breuken ten gevolge van osteoporose kan je proberen te vermijden door het risico om te vallen zo klein mogelijk te houden.

Symptomen

Zolang er geen breuken optreden, verloopt de afbraak van het bot pijnloos. Daardoor wordt de ziekte soms pas in een laat stadium ontdekt. 

Onverklaarbare pijn in de lendenen of onderrug is soms het eerste teken. Of je wordt kleiner (minimaal drie centimeter) en je houding verandert door de inzakking of breuk van broos geworden wervels. 

Er kunnen ook spontane breuken voorkomen die wijzen op osteoporose: 

  • een botbreuk bij een vrouw ouder dan vijftig; 
  • een pols- of heupbreuk zonder ernstig trauma. 

Heupbreuken vormen hierbij het grootste probleem.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM