Je browser ondersteunt geen JavaScript of JavaScript is uitgeschakeld.

Welke zijn de symptomen?


De klachten hangen af van de plaats van de ontsteking. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe meer bijkomende ziekteverschijnselen er kunnen zijn, zoals:

 • koorts;
 • een algemeen ziektegevoel;
 • gebrek aan eetlust.

Er zijn lichte vormen, hevige of acute vormen en slepende of chronische sinusitis.

Acute sinusitis

Duurt minder dan vier weken en gaat met onderstaande symptomen gepaard.

 • Doffe, kloppende pijn ter hoogte van de getroffen bijholte of bij het kauwen
  De pijn, lijkend op tandpijn, kan uitstralen naar de oren, de ogen en de kaken. Bij het voorover bukken neemt de pijn toe. Je hebt een vol gevoel in het gezicht en de pijn is ’s morgens al aanwezig.
 • Verstopte neus
  De neusafscheiding is etterig, gekleurd en heeft soms een slechte geur. Als deze verschijnselen twee weken duren, behoort sinusitis tot de mogelijkheden.
 • Koorts hoger dan 38°C gedurende meer dan drie dagen.
 • Irriterende hoest zonder slijm door het druppelen van etter in de keel.

Als er een zwelling rond de ogen is, voornamelijk in de binnenhoek, moet vooral bij kinderen rekening worden gehouden met sinusitis.

Chronische sinusitis

De kans op de overgang van een verkoudheid naar een chronische sinusitis is gelukkig klein. Een aangepaste behandeling van een acute sinusitis kan dat voorkomen.

Een chronische sinusitis gaat gepaard met een onomkeerbare aantasting van de slijmvliezen van de sinussen en duurt langer dan zes maanden. Complicaties zoals blindheid, hersenvliesontsteking en trombose door uitbreiding van de infectie zijn tegenwoordig uiterst zeldzaam.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s