Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Verkoudheid

Wat?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen, veroorzaakt door een virus. Wetenschappers ontdekten reeds meer dan tweehonderd verschillende virusstammen, die een verkoudheid kunnen uitlokken.

Kinderen die nog maar weinig in contact zijn gekomen met die virussen, zullen meer verkoudheden oplopen dan volwassenen. Acht of meer verkoudheden per jaar zijn normaal bij hen. Volwassenen hebben meestal met slechts drie tot vier verkoudheden per jaar te maken.

Een verkoudheid is onschuldig en gaat meestal na twee tot tien dagen zonder behandeling vanzelf over. Je hoeft niet in bed te blijven en kunt meestal gewoon je werk doen.

Oorzaken

De verkoudheidsvirussen zitten in microscopisch kleine speekseldruppeltjes, die verspreid worden wanneer je praat, hoest of niest. De speekseldruppeltjes zweven rond in de omgeving en worden door nieuwe slachtoffers ingeademd. Iemand de hand schudden die net zijn neus heeft gesnoten of die in zijn hand heeft gehoest, is de gemakkelijkste manier om het virus door te geven.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM