Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Kies hier je regio

Vul je regio of ziekenfonds in. Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

CM-ziekenfonds

Vaccinatie tegen gele koorts

Gele koorts is een vaak dodelijke infectie veroorzaakt door een virus en wordt overgebracht door muskieten die overdag steken. Koorts, nierproblemen, bloedbraken en geelzucht kunnen wijzen op gele koorts. De ziekte komt voornamelijk voor in tropisch Zuid-Amerika en Afrika. Er bestaat geen geneesmiddel maar wel een vaccin. 

Kinderen kunnen gevaccineerd worden vanaf 1 jaar (uitzonderlijk vanaf 6 maand). Baby’s, zwangere vrouwen en personen met verminderde weerstand worden beter niet ingeënt omwille van het risico voor encefalitis of een infectie van de hersenen.

De inenting gebeurt het best minstens tien dagen voor je vertrekt via een inspuiting in de arm. Het vaccin beschermt levenslang, behalve in sommige specifieke gevallen. Meer info hierover vind je op de site van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Vaccinatie kan enkel in een erkend vaccinatiecentrum en wordt genoteerd in het ‘gele boekje’. Dit is een officieel vaccinatiebewijs dat je moet kunnen voorleggen bij het binnenkomen of verlaten van streken waar gele koorts kan voorkomen. In dit boekje is ook plaats om andere vaccinaties te noteren. Maak enkele kopieën van dit vaccinatiebewijs en bewaar er thuis minstens een van.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts LCM