HomeActueelOnderzoeken

Fikse besparing mogelijk dankzij biosimilaire geneesmiddelen


Naar jaarlijkse gewoonte pakte CM uit met met haar geneesmiddelen top 10, opgemaakt op basis van de gegevens van haar leden uit 2013 en omgerekend naar de volledige bevolking. 

Het ziekenfonds maakte drie rangschikkingen op: op basis van de terugbetaling door de ziekteverzekering, op basis van het aantal dagdosissen en op basis van het aantal patiënten.

Bloeddrukverlagers op één

Bloeddrukverlagers blijken ook in 2013 de absolute nummer één. De ziekteverzekering betaalde 330 miljoen euro terug en er werden gemiddeld 1,4 miljard dagdosissen gebruikt. Wat het aantal patiënten betreft, staan bloeddrukverlagers met 2,7 miljoen gebruikers op de derde plaats.

"Dat steeds meer mensen deze geneesmiddelen nemen, heeft te maken met de verouderende bevolking. En ook een betere screening speelt ongetwijfeld een rol", verduidelijkt CM-voorzitter Marc Justaert.

Dure immunosuppressiva

De rangschikkingen op basis van het aantal dagdosissen en patiënten bleven de voorbije vijf jaar nagenoeg stabiel. Maar de top 10 op basis van de terugbetaling door de ziekteverzekering veranderde wel in belangrijke mate. 

Opvallend is dat geneesmiddelen om de pijn te verlichten bij ernstige ontstekingen zoals de ziekte van Crohn of artritis (de zogenaamde immunosuppressiva) na de bloeddrukverlagers op de tweede plaats staan. De biologische immunosuppressiva kostten 221 miljoen euro aan de ziekteverzekering, terwijl slechts 20 428 patiënten ze gebruikten.

Op deze biologische immunosuppressiva kan de ziekteverzekering volgens CM nochtans tot 30 miljoen euro per jaar besparen. Dit vooral omdat nieuwe types van deze geneesmiddelen, de zogenaamde biosimilaire geneesmiddelen, veel goedkoper zijn terwijl ze dezelfde werking hebben. Op dit moment zijn ze evenwel niet beschikbaar in de apotheek. In ziekenhuizen zijn ze wel al meerdere jaren terugbetaald, maar worden ze bijna niet gebruikt.

Marc Justaert: "Minister De Block vraagt nu al aan artsen om enkel de goedkoopste variant van geneesmiddelen voor te schrijven. De hoge prijs van biologische immunosuppressiva aanvaarden, was in 2002 een kwestie van solidariteit met enkele mensen die aan ernstige aandoeningen lijden. Vandaag, in deze budgettair moeilijke tijden, is er de alternatieve piste van de biosimilaire geneesmiddelen." Daarom vraagt CM een regelgeving die artsen aanspoort om voorschriften uit te schrijven voor biosimilaire geneesmiddelen van zodra ze voor de samenleving beschikbaar zijn.

Download