HomeActueelOnderzoeken

Bepaalde soorten tandzorg jagen mensen op kosten


Tandzorg kan behoorlijk duur uitvallen en vaak kun je het bedrag op voorhand niet inschatten. Uit vrees voor hoge kosten, stellen heel wat mensen een behandeling uit. 

Om de kostprijs duidelijker in kaart te brengen, vroeg CM aan leden die naar de tandarts gingen hoeveel ze hadden betaald. 160.000 mensen stuurden een antwoord.

Voor tandzorg die de ziekteverzekering niet terugbetaalt, tasten mensen diep in de buidel.

  • Orthodontie voor volwassenen kost ongeveer 1 500 euro.
  • Een tandimplantaat kost al snel 800 euro en een kroon 550 euro. 
  • Een vervanging van een volledige tand, dat wil zeggen het plaatsen van een implantaat en een kroon, kost je ongeveer 1 600 euro.

Andere veel voorkomende behandelingen worden onvoldoende terugbetaald door de ziekteverzekering.

  • Bij de paradontoloog (behandelt weefsels aan de tanden zoals tandvlees) betaal je ongeveer 141 euro, maar je krijgt slechts 20 euro terugbetaald.
  • Een comfortabele en duurzame uitneembare prothese (skeletprothese) voor zes tanden kost 800 euro. Daar wordt slechts 259 euro van terugbetaald.

De bedragen hierboven zijn medianen. Uit de enquête blijken immers grote verschillen tussen tandartsen. Zo kosten sommige implantaten minder dan 450 euro, maar voor een kwart van de implantaten betaalden patiënten 1 200 euro of meer.

"De grote verschillen hebben deels te maken met de problematiek van de patiënt", reageert CM-voorzitter Marc Justaert. "Toch is het voor de patiënt vaak niet duidelijk waarom het bedrag zo hoog is. Hij vraagt zich terecht af of hij een correcte prijs betaalt, met de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor het materiaal." 

Justaert pleit ook voor een betere terugbetaling door de ziekteverzekering.

Meer informatie

Ga ook naar


Download


CM-diensten en –voordelen