HomeActueelOnderzoeken

Centraliseer operaties tegen pancreaskanker


Jaarlijks krijgen 1.600 mensen in ons land de diagnose van pancreaskanker. Het gaat om een van de meest agressieve kankers die vaak laattijdig wordt vastgesteld. De enige kans op genezing is een complexe operatie.

De meest uitgevoerde pancreasoperatie is de zogeheten Whipple-operatie. Het is een risicovolle ingreep die ervaring vereist. Het sterfterisico na een Whipple-operatie is immers dubbel zo hoog in ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren.

Maar uit nieuwe cijfers van het IMA (Intermutualistisch Agentschap) blijkt dat veel patiënten terecht komen in ziekenhuizen die de nodige ervaring niet hebben.

In vergelijking met tien jaar geleden zijn deze cijfers zo goed als onveranderd.

Dringende oproep

Ziekenfondsen en artsen doen een dringende oproep om de pancreasoperaties in België te centraliseren. Ze pleiten voor referentiecentra voor pancreaskanker.

De hervormingsplannen van minister van Gezondheidszorg Maggie De Block zijn volgens pancreasspecialisten een belangrijke stap in de goede richting, maar voorlopig bestaan die enkel op papier. Bovendien zouden ze slechts stapsgewijs uitgevoerd worden, over verschillende legislaturen heen.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en –voordelen