HomeActueelOnderzoekenZiekenhuisbarometer

Interactieve kaarten per ingreep (met ziekenhuisopname)

Op basis van de ziekenhuisfacturen voor opnames van CM-leden in 2018 zijn interactieve kaarten beschikbaar voor vijf ingrepen. 

Per ziekenhuis vind je hoeveel patiënten er moeten betalen, zowel in een eenpersoonskamer als in een kamer voor twee of meer personen. Voor de eenpersoonskamers wordt ook aangeduid hoe 'duur' of 'goedkoop' het ziekenhuis is ten opzichte van andere ziekenhuizen.

Een 'duur' ziekenhuis biedt niet noodzakelijk een betere zorgkwaliteit dan een 'goedkoop' ziekenhuis, en vice versa. 

In sommige gevallen komt een ziekenhuis hoger uit qua prijs omdat het bijvoorbeeld voornamelijk patiënten behandelt die extra vatbaar zijn voor complicaties. In andere gevallen is er geen enkele rechtvaardiging of sociaal nut die de (variatie in) kostprijs verklaart. 

De resultaten zijn gebaseerd op gegevens van 2018. Ze houden dus geen rekening met de nieuwe financiering, die sinds 1 januari 2019 van toepassing is voor een aantal courante ingrepen. Voor bevallingen, de plaatsing van een heupprothese en het verwijderen van de galblaas kunnen de weergegeven prijzen verschillen met de aangerekende prijzen in 2019.

Aarzel niet om in dialoog te gaan met je arts of het ziekenhuis over prijs en kwaliteit. Aarzel niet om je arts of het ziekenhuis te vragen naar een individuele kostenraming van de opname, op maat van je persoonlijke (medische) situatie.