HomeActueelStandpuntenStandpunten 2020

Een vriendelijk gezicht doet deugd

11 sterfgevallen. 122 nieuwe besmettingen. 23 nieuwe opnames in het ziekenhuis. En gelukkig ook 24 mensen die het ziekenhuis mochten verlaten. De corona-cijfers van vandaag stromen binnen, net op het moment dat ik dit stukje aan het schrijven ben. Na drie maanden heeft het iets van een ritueel. Elke dag rond 11 uur maakt het crisiscentrum een nieuwe stand van zaken op. De dagelijkse statistieken zouden ons bijna doen vergeten dat er achter de cijfers steeds mensen en persoonlijke verhalen schuilgaan. 

Vraag dat maar aan Vanessa. Als contactonderzoeker gaat ze langs bij mensen die besmet zijn met Covid-19 om na te gaan met wie ze de afgelopen dagen contact hadden. Of ze komt over de vloer bij mensen die mogelijk besmet zijn en aan wie ze moet vragen om een week in quarantaine te blijven en om langs te gaan bij de huisarts. Er bestaan prettigere boodschappen om te brengen. En toch gaat Vanessa elke dag met enthousiasme op pad. Meer zelfs, de mensen appreciëren het om nog eens iemand te zien met wie ze een praatje kunnen slaan. Wie ziek is door Covid-19 mag namelijk zijn huis niet meer uit. Een vriendelijk gezicht aan de deur - ook al is het met een mondmasker - doet dan echt wel deugd. 

De tol van deze coronacrisis is hoog en loopt nog elke dag op. Maar - hout vasthouden - de cijfers evolueren al enkele weken in de goede richting. Als we deze crisis te boven komen, dan zal dat onder meer dankzij de inspanningen van Vanessa en haar collega-contactonderzoekers zijn, zowel zij die telefoneren als zij die aan huis komen. Zo goed als alle wetenschappers zijn het erover eens dat contactonderzoek een van de cruciale factoren zal zijn om een terugkeer naar het nieuwe normaal mogelijk te maken. 

Het is dan ook met volle overtuiging dat alle ziekenfondsen samen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid binnen dit contactonderzoek opnemen. Dat het een titanenwerk zou zijn, daar zijn we van bij de start eerlijk over geweest. Op nauwelijks een week tijd dienden we samen met onze partners honderden contactonderzoekers te mobiliseren, een operatie van een ongeziene schaal in ons land. 

Maar tijdens de grootste gezondheidscrisis in decennia vinden wij het cruciaal dat de bevolking op ons kan rekenen. Het is nu dat we ons moeten voorbereiden op een mogelijke tweede golf van Covid-19. Onze medewerkers verzetten dan ook hemel en aarde om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Hun vriendelijk gezicht en hun warme stem krijg je er gratis bij. Samen komen we deze crisis te boven. 

Luc Van Gorp, voorzitter CM, juni 2020