HomeActueelStandpuntenStandpunten 2020

Moederdag

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn begin deze week voor de eerste keer versoepeld. Bedrijven heropenen, het openbaar vervoer rijdt opnieuw op volle kracht en we mogen meer sporten. Het geeft hoop. Hoop dat we straks eindelijk weer op bezoek kunnen bij familieleden. Hoop dat we opnieuw vrienden kunnen uitnodigen voor een barbecue. Hoop dat we op een warme zomerdag toch een dagje naar zee mogen of een terrasje kunnen doen in het café om de hoek. 

Hoop ook voor Chris, dat ze binnenkort weer op bezoek kan bij ma Josée in het woonzorgcentrum. En hoop voor Ella en Jules dat ze straks terug naar school mogen en dat het voor mama wat minder druk wordt in het ziekenhuis. We maken er het beste van, maar het is voor iedereen behelpen. We botsen steeds meer op onze grenzen. Allemaal snakken we naar het einde van deze lockdown. 

Maar tegelijkertijd zijn we realistisch. De vele mondmaskers die we in het straatbeeld zien opduiken, doen ons beseffen dat er nog heel wat struikelblokken op ons pad liggen. Een terugkeer naar vroeger is nog niet aan de orde. Dat zullen we zondag des te meer voelen. Moederdag zal er voor veel mensen anders uitzien dan ze al zoveel jaar gewoon zijn. 

Laat ons daarom minstens virtuele bloemen bezorgen aan alle mama’s die in een woonzorgcentrum verblijven en enkel via telefoon of online contact kunnen hebben met hun kinderen, aan alle mama’s die zich vandaag de ziel uit het lijf werken in de zorgsector, aan alle mama’s die hun job al weken combineren met lesgeven aan de kinderen, aan alle mama’s die besmet zijn met het coronavirus en mogelijk vechten voor hun leven, aan alle mama’s die geen bezoek mogen ontvangen van hun kinderen of kleinkinderen, aan alle mama’s die dag in dag uit onze samenleving dragen, … Zij verdienen het meer dan ooit. 

Maak er ondanks alles een mooie Moederdag van.

Luc Van Gorp, voorzitter CM, mei 2020