HomeActueelStandpuntenStandpunten 2020

Stilte na de storm

Stel dat we op 1 januari een gokje hadden mogen doen. Welke grote gebeurtenissen zouden 2020 overheersen? Zou je het gedurfd hebben te wedden op nieuwe verkiezingen in ons land? Een risico, al lijken de ontwikkelingen de jongste dagen erop te wijzen dat je je geld nog niet kwijt bent. 

Misschien voorspelde je enkele onverwachte zetten van de president van de VS. Bijna altijd prijs, zoals meermaals is gebleken. Een harde Brexit met zware gevolgen voor onze economie, was eveneens een kanshebber. Ook die voorspelling kan jammer genoeg nog altijd bewaarheid worden. 

2020 beloofde een uitdagend jaar te worden waarin het alle kanten op kon. Maar dat het de richting zou uitgaan die het uitgegaan is, dat had op 1 januari niemand durven te voorspellen. Want die mysterieuze ziekte rondom de voedselmarkt in het Chinese Wuhan, daar lag in ons land nog niemand wakker van. 

Hoe extreem is de wereld het voorbije halfjaar op zijn kop gezet? Wie bekommert zich nog om de Brexit, de president van de VS of de politiek in ons land? Plots dook een virus op dat maandenlang het andere nieuws overvleugelde en dat tot vandaag een rechtstreekse impact heeft op het leven van alle 7,5 miljard mensen op onze planeet. 

Wie er in maart nog van overtuigd was dat de coronapandemie een rimpeling op het wateroppervlak zou zijn, heeft zijn mening moeten bijstellen. Ook al gaan de cijfers in Europa de goede kant op, nieuwe golven in andere werelddelen tonen aan dat we voor een lange, moeizame rit staan. 

De eerste helft van dit jaar hebben we ontzettend veel ballen tegelijkertijd in de lucht moeten houden. Het zal des te meer deugd doen om de komende weken ons hoofd even leeg te maken, energie te halen uit ontmoetingen met familie en vrienden of de gedachten even te verzetten tijdens zonnige uitstapjes. Steeds met zorg voor elkaar, dat spreekt voor zich. Het virus is nog onder ons. Maar laat ons dat niet tegenhouden om van de zomer te genieten. 

Luc Van Gorp, voorzitter CM, juli 2020