HomeActueelStandpuntenStandpunten 2021

Het vaccin is van de wereld

Wie er nog aan twijfelde dat de vaccinatiecampagne tegen Covid-19 geen wandeling in het park zou worden, weet sinds de voorbije weken beter. Nadat farmaceutische bedrijven erin slaagden - onder meer dankzij zware financiële steun van de overheid sneller dan verwacht de eerste vaccins op de markt te brengen, wisselen hoera- en doemberichten elkaar in sneltempo af. Leken we eerst over meer vaccins te beschikken omdat we met superspuiten zes dosissen in plaats van vijf uit een flesje konden halen, dan vond de farmaceutische firma er niets beters op dan het aantal te leveren vaccins terug te schroeven. En in één ruk ook die zesde dosis aan te rekenen. Ook van het tweede vaccin dat op komst is, zullen we veel minder ontvangen dan aanvankelijk afgesproken. En dat allemaal tegen de achtergrond van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het virus, die steeds meer opgang lijken te maken.

Het gegoochel met getallen en de onvoorspelbare beslissingen van de farmaceutische bedrijven maken de organisatie van de vaccinatiecampagne tot een aartsmoeilijke opdracht. Daar komt nog de complexe structuur van ons land bovenop, waarbij het zelfs niet altijd duidelijk is wie er aan de knoppen zit. Je zou voor minder kopbrekens krijgen. Het respect voor de vele mensen, professionelen en vrijwilligers, die vandaag al aan de slag zijn in de woonzorgcentra en straks ook de vaccinatiecentra zullen doen draaien, wordt er alleen maar groter door. 

En eigenlijk - hoe paradoxaal het ook mag klinken - mogen wij ons nog gelukkig prijzen. In de rijkste landen van de wereld kregen tot vorige week al 39 miljoen mensen een spuitje tegen corona, rekende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit. Op het moment dat ik dit schrijf, zouden het er al 64 miljoen zijn. In het Afrikaanse Guinee waren er een week geleden nog maar 25 mensen ingeënt. Tedros Adhanom Ghebreyesus, baas van de WHO, nam geen blad voor de mond. ‘De wereld staat op de rand van een catastrofaal moreel falen’, stelde hij bijzonder scherp. 

Het werpt een ander licht op de zaak. Want hoewel er veel te zeggen valt over de moeizame vaccinatiecampagne in ons land en in de rest van Europa, in landen met een laag inkomen zijn de inwoners veel slechter bedeeld. Alle mooie beloftes ten spijt, zien we de levensbelangrijke vaccins vandaag vooral naar de rijkere landen gaan. Het verdienmodel van de farmaceutische bedrijven verhindert een eerlijke, wereldwijde verdeling. 

Nochtans zouden we daar allemaal baat bij hebben. Corona stopt niet aan de Europese grenzen. Willen we deze donkere pagina omslaan, dan zullen we het virus in de hele wereld moeten uitroeien. Dat kan alleen als de volledige wereldbevolking toegang heeft tot het vaccin. Om die reden ondersteunt CM Gezondheidsfonds het Europees burgerinitiatief dat de Europese Commissie wil wijzen op haar belofte om van de vaccins een universeel, gemeenschappelijk goed te maken. Het is wel degelijk tijd om het vaccin te delen.

Luc Van Gorp, voorzitter CM, januari 2021