Wanneer ik afgelopen weekend bij mijn schoonvader de krant op tafel zag liggen, betrapte ik mezelf erop hoe onhandig ik zo’n papieren versie vind. Je kunt niet doorscrollen naar een volgend artikel, de foto’s zien er op papier minder scherp uit – je kunt ze bovendien niet uitvergroten – en je houdt er zwarte vingers aan over. Ik kon het mij bijna niet meer voorstellen dat ik de krant zo lang op papier ben blijven lezen.
Vandaag bekijk ik kranten alleen nog digitaal. En daarmee loop ik eigenlijk nog achter. Hoe verrijkend ik zelf de klassieke media nog altijd vind, heel wat mensen hebben geen krantenabonnement meer. Desondanks zijn ze ook op de hoogte van de actualiteit. Mijn dochter had begin deze week geen krant nodig om te weten dat Joe Biden in ons land was.
Wat je vandaag niet voor mogelijk acht, kan morgen realiteit zijn. Ken je zelf bijvoorbeeld nog veel mensen die naar een winkel trekken om daar hun fotorolletjes te laten ontwikkelen? Ik denk niet dat we massaal heimwee hebben naar de periode waarin we dagen moesten wachten voor we de herinneringen aan onze vakantie konden bekijken.
Nieuwe technologieën zijn van alle tijden. En toch botst innovatie vaak op weerstand, omdat het beschouwd wordt als een doel op zich, als een eindpunt. Opnieuw een analoog proces dat de plaats moet ruimen voor een digitale vorm. Maar de nieuwe technologie is maar een middel. Het uiteindelijke doel is onze samenleving zo in te richten dat mensen meer levenskwaliteit ervaren. En dat is een continu proces. De omgeving waarin we ons bewegen, is voortdurend in verandering en zal nooit af zijn. Innovatie is veel meer een levenshouding om de transformatie in de juiste richting te leiden.
De digitalisering van de klassieke krant heeft de manier waarop er aan journalistiek gedaan wordt radicaal veranderd. Vaak ten goede. Af en toe ten kwade. Maar dat is nu eenmaal eigen aan verandering. Wie innoveert, stelt in vraag en durft bij te sturen als het minder uitdraait.
We evolueren steeds meer naar een hybride wereld, ook in de zorg. De juiste zorg op het juiste moment via het juiste kanaal wordt daarbij een van de grote uitdagingen. Dat zal sowieso een ontdekkingstocht worden waarbij we continu moeten testen, evalueren en aanpassen. Want wat vandaag een goede oplossing lijkt, kan morgen toch niet de juiste keuze blijken. Als gezondheidsfonds vinden we het onze opdracht om onze verantwoordelijkheid op te nemen, steeds met het welzijn van alle mensen voor ogen en in overleg met de stakeholders. Soms wringt dat, maar in een samenleving die zich voortdurend met nieuwe noden en uitdagingen geconfronteerd ziet, is niemand gebaat bij de verdediging van de status quo. De wereld veranderen wordt pas mogelijk wanneer je op ontdekking gaat.