Kies hier je regio

Zo krijg je ook regionale informatie over voordelen, activiteiten en nieuwe initiatieven.

Fijn stof en onze gezondheid

CM's Café soiree

Ga je mee op café? Niet zozeer om aan de toog te hangen maar voor een boeiend gesprek over een ‘hot’ thema op vlak van gezondheid en welzijn. De Café soiree start met een levendige uiteenzetting. Het debat voer je nadien zelf ‘aan den toog’.

De spreker geeft zijn visie op het thema. Dat hoeft niet per definitie de mening van CM te zijn. CM wil wel het maatschappelijk debat stimuleren. Misschien trek je met nieuwe inzichten of een genuanceerde mening terug naar huis?

 

Uit onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen luchtvervuiling door fijn stof en gezondheidsklachten. Fijn stof veroorzaakt of verergert acute luchtwegaandoeningen, tast op lange termijn de longfunctie aan en werkt hart- en vaatziekten in de hand. Een levenslange blootstelling aan fijn stof maakt dat elke Vlaming gemiddeld één gezond levensjaar verliest.
Prof. dr. Dirk Avonts licht dit verband toe.

 

In het voorjaar 2017 liep het project ‘AIRbezen’: een samenwerking van Beweging.net, CM, Universiteit Antwerpen en Vormingplus om de concentraties van fijn stof in onze gemeenten op te meten aan de hand van aardbeiplantjes. Meer dan 2.000 ‘gastgezinnen’ in onze regio verzorgden een aardbeiplantje en leverden blaadjes voor wetenschappelijke analyse.
Beweging.net presenteert dit najaar de meetresultaten. Meer info:
www.airbezen.be.  


De spreker is Dirk Avonts, huisarts en professor aan de Universiteit Gent, Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg. Zijn passie is om studenten geneeskunde te coachen tot uitstekende artsen. In zijn vrije tijd trekt hij ten strijde tegen de luchtvervuiling in het Antwerpse, met de fiets natuurlijk. Hij houdt van een open en respectvolle debatcultuur. Net wat ook wij betrachten met de CM’s Café soiree.

 

 

 • Wanneer:
  22/11/2017  om  20:00
 • Waar:
  zaal Olympia
  Kruibekesteenweg 8
  9120 Beveren-Waas
  Routebeschrijving
 • Prijs:
  • Iedereen:gratis
 • Organisatie:
  CM
 • Doelgroep:
  65+  Jongeren  Leerkrachten  Volwassenen 
 • Toon soortgelijke activiteiten in de rubriek(en):