Blijven bewegen in de winter
HomeGezond levenBewegingBeweegplezier Voornemens uitvoeren

Blijven bewegen in de winter


Vrieskou, wind, regen, sneeuw of ijzel. 's Winters zijn ze een goed excuus om minder te sporten. 

Toch is het belangrijk om ook dan voldoende te bewegen. Je kan uiteraard indoor sporten of bewegen. Zwemmen, turnen of fitnessen behoren tot de mogelijkheden. Maar dit kost geld en misschien vind je dit ook geen leuke beweegactiviteiten. 

Geen nood echter, indien je je wapent tegen winterse omstandigheden kan je ook buiten blijven bewegen. 

Warm aankleden

Hoewel je lichaam opwarmt als je sport, moet je je voldoende warm aankleden. Niet alleen je romp, maar ook je ledematen moeten goed ingeduffeld zijn. Want bij kou trekt het bloed eerst uit de ledematen weg. 

Tip: kleed je in laagjes. Hierdoor ben je beter beschermd tegen de kou en kan je ook gemakkelijk iets uittrekken.

Gezien worden

Hou er rekening mee dat het 's avonds vroeg donker wordt. Zorg ervoor dat je steeds gezien wordt, zowel te voet als op de fiets. Draag een fluojasje en zorg voor voldoende verlichting.

Warming up en cooling down

Spieren moeten opwarmen om blessures te voorkomen. Laat je lichaam wennen aan een intensievere activiteit. Betrek hier alle spiergroepen bij. Want als loper beweeg je bijvoorbeeld niet enkel je benen, maar ook je schouders, ellebogen en armspieren.

Na het sporten is het belangrijk om je lichaam weer in de ‘normale’ modus te krijgen. Eindig daarom met minder intensieve oefeningen. Zo gaat je hart weer normaal functioneren en komt je lichaam in zijn normale toestand.

Aangepaste activiteiten

  • Ga te voet of met de fiets naar je werk, naar de markt, op ziekenbezoek of om boodschappen. Voor kleine verplaatsingen heb je vaak geen auto nodig. En als je meer buiten beweegt, vergroot dit ook je weerstand. 
  • Bij sneeuwval of ijzel is het soms veiliger om je te voet te verplaatsen. Zorg voor aangepast schoeisel (winterlaarzen met antislip) en kledij. 
  • Sneeuwruimen is verplicht en voor velen een vervelende klus. Beschouw het evenwel als een training en het gaat nog zo snel. En als je ook het voetpad van je buur ruimt, ben je extra lang bezig en is je buur je gegarandeerd erg dankbaar.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen