Seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen
HomeGezond levenLeefgewoontenVeilig vrijen

Seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen


De veiligste manier om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen, is geen seks hebben. Daarnaast heb je minder kans op ziektes als je het aantal partners waarmee je seksuele betrekkingen hebt beperkt

Vrij alleen zonder condoom indien jullie geen andere onbeschermde seksuele contacten hebben. Denk ook aan een andere vorm van anticonceptie indien je geen zwangerschapswens hebt.

Neem je voorzorgen

Zorg er voor dat je altijd een condoom bij de hand hebt, ook als je bijvoorbeeld uitgaat of op reis gaat.

Om veilig te vrijen moet je immers rechtstreeks contact vermijden tussen lichaamsvochten (sperma, vaginaal vocht, bloed, etter, ...) en de slijmvliezen van de vagina, penis, anus en mond van jezelf en je partner. Dit kan door steeds:

  • een condoom te gebruiken bij vaginale seks;
  • een condoom en glijmiddel op basis van water of silicone te gebruiken bij anale seks (het glijmiddel voorkomt moeizame penetratie met als gevolg letsels aan de slijmvliezen en beschadiging van het condoom);
  • een condoom of beflapje (of opengeknipt condoom) bij orale seks

Een condoom en beflapje beschermen je tegen chlamydia, gonorroe, hiv en hepatitis B

Ze beschermen je ook gedeeltelijk tegen herpes genitalis, syfilis en genitale wratten. Omdat bij deze ziektes de zweertjes en wratjes niet altijd volledig bedekt worden door een condoom, biedt deze onvoldoende bescherming. Heb je een van deze soa’s, wacht je dus het best tot de letsels volledig genezen zijn vooraleer je weer seks hebt. 

Deel geen seksspeeltjes

Bepaalde soa’s (bv. genitale wratten) worden ook overgedragen door seksspeeltjes te delen. 

Doe je dit toch, zorg er dan voor dat ze goed gewassen en gedesinfecteerd zijn alvorens ze van partner te wisselen.

Laat je testen

Heb je een vaste relatie en willen jullie zonder condoom vrijen, laat je dan eerst alle twee testen. Alleen zo ben je zeker dat het veilig is om onbeschermd seks te hebben. Het is immers best mogelijk dat je een soa hebt zonder het te weten, omdat ze soms geen of slechts vage klachten geven. 

Ook in enkele andere situaties is een test aangewezen.

Laat je vaccineren

Tegen hepatitis B en genitale wratten bestaat er een vaccin.

Omdat hepatitis B vaker voorkomt bij personen met veel wisselende seksuele contacten, vooral bij homoseksuelen, is vaccinatie voor hen sterk aanbevolen. 

Na vaccinatie ben je nog steeds niet beschermd tegen andere soa's. Bij het vrijen gebruik je dan ook het best nog altijd een condoom en beflapje.

Informeer je (vroegere) partner

Indien je een soa hebt of een risico op een soa gelopen hebt, is het belangrijk dat je dit aan je nieuwe partner vertelt. Dan kunnen jullie de juiste maatregelen nemen. Laat je bovendien testen als je niet zeker bent en zo nodig ook behandelen.  

Licht eveneens je vroegere bedpartners in. Zo kunnen ook zij zich laten testen en indien nodig behandelen. 

Elkaar eerlijk informeren over opgelopen soa’s is de enige manier om jezelf en anderen te beschermen. Het voorkomt ook een pingpong-effect, waarbij een infectie zich beurtelings bij de ene en de andere voordoet.

Ga ook naar