HomeGezond levenLeefgewoontenVeilig vrijen

Seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen

Door het gebruik van condooms en vaccinatie kan je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) voorkomen. Door een (regelmatige) soa-test vermijd je dat je, zonder het te weten, een soa verder verspreid.

Wil je het condoom weglaten? Laat jullie dan beiden testen op soa’s. 

Denk ook aan een andere vorm van anticonceptie indien je geen zwangerschapswens hebt.

Neem je voorzorgen

Zorg er voor dat je altijd een condoom bij de hand hebt, ook als je bijvoorbeeld uitgaat of op reis gaat.

Om veilig te vrijen moet je immers rechtstreeks contact vermijden tussen lichaamsvochten (sperma, vaginaal vocht, bloed, etter, ...) en de slijmvliezen van de vagina, penis, anus en mond van jezelf en je partner. Gebruik daarom:

  • een condoom bij vaginale seks;
  • een condoom en glijmiddel op basis van water of silicone bij anale seks (het glijmiddel voorkomt moeizame penetratie met als gevolg letsels aan de slijmvliezen en beschadiging van het condoom);
  • een condoom of beflapje (of opengeknipt condoom) bij orale seks

Een condoom en beflapje beschermen je tegen chlamydia, gonorroe, hiv en hepatitis B.  

Ze beschermen je ook gedeeltelijk tegen herpes genitalis, syfilis en genitale wratten. Omdat bij deze seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) de letsels niet altijd volledig bedekt worden door een condoom, biedt deze onvoldoende bescherming. Heb je een van deze soa’s, wacht je dus het best tot de letsels volledig genezen zijn vooraleer je weer seks hebt. 

Deel geen seksspeeltjes

Bepaalde soa’s (bv. genitale wratten) worden ook overgedragen door seksspeeltjes te delen. 

Doe je dit toch, zorg er dan voor dat ze goed gewassen en gedesinfecteerd zijn en doe er telkens een nieuw condoom om alvorens ze van partner te wisselen.

Laat je testen

Heb je een vaste relatie, geen andere onbeschermde seksuele contacten en willen jullie vrijen zonder condoom? Laat je dan eerst alle twee testen. Alleen zo ben je zeker dat je geen soa's aan elkaar doorgeeft. Het is immers best mogelijk dat je een soa hebt zonder het te weten, omdat ze soms geen of slechts vage klachten geven. 

Ook in enkele andere situaties is een test aangewezen.

Laat je vaccineren

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B en het humaan papillomavirus dat onder meer baarmoederhalskanker en genitale wratten kan veroorzaken.

Hepatitis B komt vaker voor bij personen met veel wisselende seksuele contacten, vooral bij homoseksuelen die niet eerder gevaccineerd werden. Voor hen is vaccinatie sterk aanbevolen. 

Na vaccinatie ben je nog steeds niet beschermd tegen andere soa's. Bij het vrijen gebruik je dan ook het best nog altijd een condoom en beflapje.

Informeer je (vroegere) partner

Indien je een soa hebt of een risico liep op een soa, is het belangrijk dat je dit aan je nieuwe partner vertelt. Dan kunnen jullie de juiste maatregelen nemen. Laat je bovendien testen als je niet zeker bent en indien nodig ook behandelen.  

Licht je vroegere bedpartners in als je vaststelt dat je een soa hebt . Zo kunnen ook zij zich laten testen en indien nodig behandelen. 

Door je sekspartners te spreken over een opgelopen soa, draag je niet enkel zorg voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van anderen. Zo voorkom je een pingpong-effect, waarbij een infectie zich beurtelings bij de ene en de andere voordoet.

Ga ook naar