HomeGezond levenLeefgewoontenVeilig vrijenVoorbehoedsmiddelen

Spiraaltje en hormoonspiraaltje

Spiraaltje

Een spiraaltje is een klein, ankervormig voorwerp dat door een gynaecoloog in de baarmoeder wordt geplaatst. Het inbrengen ervan verloopt makkelijker na de bevalling van een kind.

Het spiraaltje kan vijf jaar blijven zitten. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Vanaf het ogenblik dat het geplaatst wordt, beschermt het tegen zwangerschap.

Het spiraaltje maakt de menstruatie vaak heviger. Het is dus minder geschikt voor wie last heeft van overvloedige maandstonden. En het beschermt niet tegen geslachtsziekten.

Hormoonspiraaltje

Naast het gewone spiraaltje bestaat er ook een hormoonspiraaltje. Net als bij de pil zorgt dit hormoon ervoor dat het slijm in de baarmoeder ontoegankelijk wordt voor zaadcellen. Het verschil is dat de hoeveelheid hormoon die in het bloed komt veel kleiner is dan bij de pil. 

Het hormoonspiraaltje is heel betrouwbaar als bescherming tegen zwangerschap, omdat het de doeltreffendheid van de pil combineert met die van het spiraaltje. Ook het hormoonspiraaltje kan vijf jaar blijven zitten.

In vergelijking met het gewone spiraaltje geeft een hormoonspiraaltje veel minder bloedverlies. Soms stopt het bloedverlies zelfs volledig.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen