Feiten en fabels
HomeGezond levenLichaamHaar

Feiten en fabels


Kan ik een 'bad hair day' voorkomen?

Neen, al moet je het natuurlijk ook niet gaan zoeken. Kruip niet met nat haar in bed, want dan is je kapsel de volgende dag gegarandeerd in de war. Ook bij mistig en druilerig weer loop je meer kans op een 'bad hair day'.
Om lange haren makkelijker te ontwarren, kan een conditioner helpen. Die werkt ook verzorgend indien je droge of gesplitte haren hebt.

Is het normaal dat er ’s ochtends haren op mijn hoofdkussen liggen?

Zolang het er niet te veel zijn, is er geen reden tot paniek. Op het hoofd zitten ongeveer honderdduizend haren. Die worden om de vijf jaar vernieuwd. Gemiddeld verliezen we elke dag vijftig haren, waar nieuwe haren voor in de plaats komen. Bij een wasbeurt kan dat oplopen tot tweehonderd haren, omdat je dan door je haar wrijft. 

Kan het kwaad om mijn haar elke dag in een vlecht te draaien?

Als je dat niet te strak doet, niet. Dan mag je in principe zelfs met je vlechten gaan slapen.

Krijg ik grijs haar van stress?

Dat is geen fabeltje. Stress is een van de factoren die je grijze haren kan bezorgen. In de haarwortel zitten pigmentcellen, die pigment of melanine aanmaken. Dit pigment wordt opgenomen door de jonge haarcellen, wat je haar kleur geeft. Door stress raken de pigmentcellen evenwel beschadigd, waardoor de productie van pigment verstoord raakt, met grijze haren tot gevolg.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen