Haarverzorging
HomeGezond levenLichaamHaar

Haarverzorging


Wassen

In principe moet je alleen je haar wassen als het vuil of vet, of allebei is. Het kan evenwel geen kwaad om het elke dag te wassen, maar nodig is het niet

Gebruik evenwel niet elke dag een heel sterke shampoo (bv. tegen schilfertjes). Want die kan voor irritatie en uitdroging zorgen. 

Shampoos

Shampoos zijn samengesteld uit heel wat ingrediënten, die allergische reacties van de hoofdhuid kunnen veroorzaken. Dat uit zich in jeuk, schilfers en soms zelfs eczeem of in uitzonderlijke gevallen contacteczeem. Vermijd alvast shampoos die ingrediënten bevatten waarvoor je allergisch bent. En gebruik een milde shampoo indien je een gevoelige huid hebt of vaak je haar wast.

Sommige shampoos bestrijden vet haar, maar verwacht er geen mirakels van. Het vet beschermt het haar tegen uitdroging en wordt geproduceerd door talgkliertjes. Die talgproductie is hormonaal bepaald. De een heeft van nature vet haar, de ander veel droger haar. Speciale shampoos tegen vet haar gaan de talg wat meer absorberen of ze remmen de productie een beetje af. Droogshampoo zuigt talg op en maakt de haren op die manier minder vet. Ze helpen, maar wondermiddelen zijn het zeker niet.

Drogen

Droog je je haar het best met een haardroger of laat je het beter vanzelf drogen? Dat maakt weinig uit. Als je haardroger geen al te warme lucht blaast, kun je die zonder problemen gebruiken. 

Vermijd wel om te veel spanning op je haar te zetten. Met een borstel hard door de haren gaan, doe je beter niet. Ook ontkrullen met een stijltang zal je haar geen deugd doen. En van een permanent raakt het eveneens beschadigd.

Gel en haarlak

Je haar wordt niet slechter als je er elke dag gel of haarlak op doet. Het wordt er niet sneller vet door en het werkt ook geen haarverlies in de hand. 

Gebruik je gel of haarlak, moet je je haar wel grondiger wassen. Twee wasbeurten per keer zijn zeker geen overbodige luxe. Was je niet grondig, kunnen je haren op den duur aan elkaar beginnen klitten.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen