HomeGezond levenLichaamHuid

Dagcrèmes


Een dagcrème beschermt de huid van het aangezicht tegen omstandigheden van buitenaf.  

Het volstaat om een keer 's morgens een dagcrème aan te brengen. Eventueel kan een tweede keer voor het slapengaan. 

Het heeft niet veel zin om een vette film te leggen. Een minimale hoeveelheid volstaat. Want een crème moet vooral goed intrekken. Bij een dikke laag is dit niet het geval, want niet alle gesmeerde crème kan in de huid binnendringen.

Droge huid

Voor een droge huid is een dagcrème, zeker 's winters, geen overbodige luxe. Want dan wordt je huid droger door de wind en koude buitenlucht. 

Heb je een droge huid, dan kun je overdag ook een beetje extra crème aanbrengen. Je gebruikt ’s nachts ook het best een aparte nachtcrème. En onder de douche is badolie geschikter dan zeep, omdat olie de huid beter hydrateert. 

Allergische reacties

Iedereen kan op elke leeftijd allergisch worden aan een crème. Ook al verdraag je vandaag perfect alle soorten crèmes, kan dat op elk moment veranderen. 

Vermijd vooral formules met belangrijke allergenen, die gemakkelijk allergische reacties uitlokken (bv. bewaarmiddelen methylchloro- en methyl-isothiazolinone). 

Heb je een allergische reactie na het gebruik van een crème? Dan schakel je beter over naar een neutraler product

Reageer je herhaaldelijk op verschillende crèmes? Ga dan naar een dermatoloog voor een huidtest. Zo weet je exact op welke stoffen je allergisch reageert. 

Duur beter dan goedkoop?

Dure crèmes zijn niet noodzakelijk beter dan goedkope. Belangrijk is dat jij je er goed bij voelt en dat de crème aangenaam voelt op je huid. Een potje uit de supermarkt kan voor jou dus even effectief zijn als een duur verzorgingsmerk.

De kostprijs zegt niets over de aanwezigheid van mogelijke allergenen. Je betaalt vooral voor het merk en de verpakking

Als consument moet je je vooral niets laten aansmeren

Specifieke dagcrèmes

 • Antirimpelcrèmes
  Met een antirimpelcrème zullen rimpels niet zomaar verdwijnen. Door de hydratatie zwellen de cellen van de buitenste laag van je huid (hoornlaag) op waardoor rimpeltjes enkele uren iets minder opvallen.  
  Vitamine A-zuur doet rimpels wel wat verdwijnen, maar het is een geneesmiddel en dus enkel op voorschrift te verkrijgen.
  Vitamine A-derivaten, zoals retinol en retinal, zijn vrij te verkrijgen maar geven meer irritatie en zijn minder effectief.  
 • Crèmes tegen acne
  Crèmes tegen acne drogen de huid wat uit en hebben een lichte antibacteriële werking. Maar als je veel last hebt, ga je beter naar een dermatoloog voor een aangepaste behandeling. 

Goed om te weten

 • Mannen kunnen perfect de crème van hun vrouw opsmeren. Vraag is of ze dat wel willen. Mannen zijn immers eerder geneigd om naar waterachtige geltexturen te grijpen, omdat ze meestal een vettere en grovere huid hebben.
 • Cosmetische producten veranderen voortdurend van formules en ingrediënten. Het potje van je lievelingsmerk is dus niet meer hetzelfde als dat van tien jaar geleden.
 • Wil je je huid beschermen tegen veroudering? Hydrateer dan goed en bescherm je tegen de zon. Een dagcrème met zonnefilter is handig, maar let op voor irritatie. Producten met zonnefilters kunnen immers een prikkelend gevoel in de ogen veroorzaken en allergische reacties veroorzaken.

Bron: An Goossens, professor KU Leuven

CM-diensten en -voordelen