HomeGezond levenLichaamTandenOrthodontie

Behandeling

Elke tandarts (behalve een parodontoloog) mag een orthodontische behandeling uitvoeren. Tandartsspecialisten in de orthodontie genoten meerdere jaren universitaire studies en beoefenen uitsluitend orthodontie

Bij een eerste bezoek bekijkt de tandarts het gebit en de stand van de kaken. Röntgenfoto’s kunnen het onderzoek ondersteunen. De tandarts maakt een gipsafdruk van het gebit. Op basis daarvan wordt de beugel gemaakt. 

Nadien moet je regelmatig op controle. Hoe vaak hangt af van de behandelingswijze, de fase in de behandeling, het soort beugel en de eigen medewerking. De tandarts beoordeelt of de voortgang verloopt volgens planning, bekijkt of er geen negatieve (bij)werkingen zijn, stelt de beugel bij, controleert en geeft advies over de mondhygiëne.

Zelfzorg

Zelf kan je ook bijdragen tot het slagen van de behandeling.

  • Draag de beugel volgens de richtlijnen van de tandarts om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Onderhoud nog meer dan anders je poetsgewoonten. Meermaals per dag zorgvuldig poetsen is noodzakelijk.
  • Poets ook regelmatig de beugel.
  • Beperk snoepen en zoete tussendoortjes.

Soorten beugels

Er bestaan verschillende soorten beugels die elk een specifiek effect hebben op het gebit. Soms zijn verschillende beugels nodig gedurende de volledige behandeling.

  • Een uitneembare beugel bestaat uit een plastic plaatje van hars met of zonder metalen draadjes. Deze beugels kan je gemakkelijk aan- en uitdoen.
  • Een vaste beugel (blokjes) blijft de hele periode in de mond. Hij zit met metalen plaatjes vast aan de tanden en is verbonden met ijzerdraadjes die regelmatig worden bijgesteld.
  • Een buitenbeugel draag je met een band om de nek of een kapje op het hoofd.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen