HomeGezond levenMentale fitheidCM-geluksplanDenk positief

Zelfvertrouwen


Een slechte dag, kritiek uit onverwachte hoek of een pijnlijke opmerking kunnen je zelfvertrouwen een serieuze deuk geven.
Maar soms ben je ook te kritisch voor jezelf en doe je jezelf tekort. Wie geen vrede heeft met zichzelf, zal er ook niet in slagen om volop van het leven te genieten. 

Werken aan je zelfvertrouwen is de boodschap. Deze tips helpen je hierbij. 

Je hoeft niet perfect te zijn

Niemand is volmaakt, en daar is niets mis mee. Het zou maar saai zijn mocht iedereen gelijk en perfect zijn. Je hoeft ook niet in alles uit te blinken. Aanvaard dat je in sommige dingen minder sterk bent dan anderen. 

Geef jezelf een compliment

Een positief zelfbeeld begint met positief te denken. Zie jij anderen ook stralen als je hen een compliment geeft? Waarom zou je dit dan niet voor jezelf doen? Geef jezelf een schouderklopje als je iets verwezenlijkt hebt waar je fier op bent en benoem wat goed gegaan is

Behandel jezelf zoals je beste vriend

Behandel je je beste vriend met liefde, vertrouwen, waardering en respect? Dan wordt het tijd dat je jezelf ook op deze manier behandelt. Heb vertrouwen in jezelf, waardeer wat je kunt en doet, heb respect voor je eigenheid en zie jezelf graag zoals je bent. 

Benoem je kwaliteiten

Waar ben je goed in? Wat is jouw talent? Waar ben je fier op? Ga voor de spiegel staan en benoem vijf kwaliteiten die je hebt. Herhaal ze luidop tot je ze echt oprecht gelooft

Let op je houding

Aan je houding kan je zien hoe je je voelt. Als je vol zelfvertrouwen in het leven staat, straal je dit uiterlijk uit en voel je je automatisch goed in je vel. 

  • Een rechte rug geeft letterlijk en figuurlijk extra steun en werkt een extraverte houding in de hand. 
  • Oogcontact tijdens een gesprek zorgt voor verbondenheid met je gesprekspartner. 
  • Een glimlach lokt een wederkerende glimlach uit en doorbreekt een stressmoment. 

Zet in op je talenten

Ben je ergens sterk in? En krijg je er ongelooflijk veel energie van? Waarom zou je dit talent dan negeren? Zoek mogelijkheden binnen je werk, gezin of hobby’s om dit talent in te zetten en verder te laten rijpen. Door je eigen talenten vrij te laten, geef je jezelf de kans om te groeien en te ontplooien. 

Durf fouten maken

Niet alles gaat meteen perfect. Wie het lef heeft om iets uit te proberen met het risico om fouten te maken, zal achteraf meer geleerd hebben dan wie niets probeert. Uit die ervaring haal je dingen die je een volgende keer beter kunt doen. 

Aanvaard complimenten van anderen

Als jij jezelf durft te complimenteren, gaan ook anderen die positieve eigenschappen bij jou zien. Leer complimenten ook aanvaarden. Een simpele 'dankjewel' of 'fijn dat je dit opmerkt' zorgt zowel bij de ander als bij jezelf voor een positieve waardering van het compliment.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen