HomeGezond levenMentale fitheid

Ouders achter de schermen: druk, druk, druk

Het leven als jonge ouder? Dat is soms om te bleiten. Maar geloof ons, je bent niet alleen ook al gebeurt dat bleiten vaak achter de schermen. 

Je leven wordt zoveel rijker met talloze unieke en hartvullende momenten. Maar het wordt ook uitdagender met slapeloze nachten, veel ploeteren en momenten van totale chaos. Het is overweldigend op alle mogelijke manieren. 

Soms wordt het je allemaal te veel en dan stel je je de vraag: ‘Hoe krijg ik dit ooit rond?’

Hebben we het vandaag fundamenteel drukker dan vroeger?

Uit onderzoek blijkt dat ouders met jonge kinderen de grootste tijdsdruk ervaren, en in het bijzonder vrouwen. Want hoewel de taken in het huishouden en de opvoeding beter verdeeld worden, blijkt dat vrouwen toch nog altijd het grootste deel op zich nemen, terwijl ze evengoed gaan werken. Dus ja, we hebben het best wel druk. 

Daartegenover staat dat we globaal genomen in Vlaanderen niet meer werken dan tien jaar geleden en niet minder vrije tijd hebben dan tien jaar geleden. 

Waarom ervaren we dan toch zo’n grote druk?

Omdat er vandaag meer domeinen zijn die onze aandacht vragen. We willen een goede mama of papa zijn, een liefhebbende partner, een ambitieuze werknemer en een goede vriend of vriendin. We willen me-time, en sportief en gezond zijn, en mee met alle modetrends, en de nieuwste programma’s op Netflix. Onze levens zijn tot de rand gevuld, niet zomaar met werk en huishouden, maar ook met vrijetijdactiviteiten. 

Het gaat niet alleen om de praktische tijdsdruk, maar ook om sociale druk. We verwachten veel van onszelf. Op het werk, maar ook bij de zorg van onze kinderen en de invulling van onze vrije tijd. Met andere woorden, we willen alles en we willen alles goed doen. 

De rol die sociale media hierin spelen, bewust of onbewust, valt niet te onderschatten. Je ziet foto’s van broertjes en zusjes die vredevol samenspelen, baby’s die schattig slapen, mama en dochter die bij een stralende zonsondergang samen op het strand lopen, intens plezier in bad. 

Wat je niet ziet, zijn de moeilijke momenten, de echte momenten: de rommel in huis, de ‘shit’ als het eten aanbrandt, de tranen in de file, de peuter die om 4.58 uur aan het bed staat. 

Wij willen dat hier wél laten zien. Omdat ook dit bij het leven hoort. En zodat je weet dat je niet alleen bent. 

Daarom nemen we je mee achter de schermen van het ouderschap

We laten je zien hoe ouderschap echt wordt ervaren bij andere ouders. 

En belangrijker, we geven je tips die je helpen om beter om te gaan met de tijdsdruk en de sociale druk.

Weet je zelf niet goed wat voor jou zou werken? Vul de test in.