Gun jezelf de tijd voor een babbeltje
HomeGezond levenMentale fitheidDruk, druk, druk

Gun jezelf de tijd voor een babbeltje


Kleine momenten waarop je even je hart kan luchten, vragen niet veel tijd. Maar ze kunnen een wereld van verschil maken in hoe jij je dag beleeft.

Belang van sociaal contact

Sociaal contact is een belangrijke ontlader: even je hart luchten, tot rust komen, ventileren. Dat doet deugd. We laten iets los, laden onszelf op, voelen ons erkend, wisselen ervaringen uit, geven en krijgen waardevolle tips. En zo stapelen er zich geen onnodige negatieve gevoelens op over onszelf of anderen. 


Dimitri (38): ‘Mijn zus houdt me mentaal gezond. (lacht) Al is het maar een kort telefoontje op weg naar huis. Bij haar kan ik altijd terecht om even mijn hart te luchten. Ze luistert, vloekt mee, pept me op, doet me dingen relativeren of dingen vanuit een ander perspectief bekijken. En soms lachen we gewoon samen om iets stoms dat ik gezegd of gedaan heb. Na een gesprek met haar lijken alle problemen, hoe groot ook, handelbaar. Nadien kan ik de wereld weer aan. Ik raad iedereen aan om zich een Aline te zoeken.'

Ontmoetingen

Veel ouders hebben het gevoel dat ze minder tijd en energie hebben om af te spreken met familie, vrienden, collega’s. We denken vaak dat we er alleen voor staan in de opvoeding. Dat de zorg voor onze kinderen enkel en alleen onze zorg is. 

Gelukkig zijn er plaatsen waar we andere ouders kunnen ontmoeten: bij de bakker, de onthaalouder, in het park of aan de schoolpoort, in de bibliotheek, in een lokale koffiebar of lunchplek. 

Plekken waar er plaats is voor zo’n kleine ontmoetingen, kunnen de dagelijkse rush doorbreken. Het is een uitnodiging om even in het nu te komen. Je gaat van het gevoel dat jij de enige bent die hiermee worstelt, naar de realiteit dat iedereen met dezelfde dingen worstelt. 

Weet dus dat die korte babbeltjes in de opvang, aan de schoolpoort of in de supermarkt belangrijk zijn en deugd doen. Gun jezelf de tijd voor zo’n babbeltje.

Meer dan koffieklets

Kortstondige ontmoetingen kunnen een groot verschil maken bij de ervaring van druk, vooral bij jonge ouders. 

CM heeft daarom, in samenwerking met Dr. Naomi Geens, ‘Meer dan koffieklets’ uitgewerkt. Hiermee wil CM organisaties waar veel ouders samenkomen, zoals scholen en sportclubs, ondersteunen om de ontmoetingen tussen ouders op gang te brengen.

Actieplan

Wil je deze tips omzetten in de praktijk? De kans is groter dat je er effectief in slaagt wanneer je een actieplan gebruikt.

Ga ook naar