Kijk anders naar de verwachtingen van anderen
HomeGezond levenMentale fitheidDruk, druk, druk

Kijk anders naar de verwachtingen van anderen


Het gevoel dat we het zo druk hebben, ontstaat niet alleen door de hoeveelheid aan taken en rollen die we elke dag moeten vervullen. 

Vaak is het ook het gevolg van verwachtingen van anderen. Of beter: van wat wij denken dat de verwachtingen van anderen zijn. De sociale druk die we onszelf opleggen.

Stefanie (33): 'Mijn schoonmoeder komt elke woensdag bij ons thuis de kinderen opvangen. Super handig. Een echte luxe. Alleen geeft het mij altijd stress, omdat ons huis er naar mijn gevoel nooit proper genoeg bij ligt. En ik weet hoe proper en net het altijd bij haar is. Dus begin ik op dinsdagavond laat als een razende gek het huis op te ruimen, wat dan weer extra stress meebrengt. Terwijl ze zo lief is en er nog nooit iets van gezegd heeft. Stom hé?' 

De druk die je ervaart door de verwachtingen van anderen te internaliseren, is niet abnormaal. Iedereen doet het. Maar besef dat het er bij andere ouders vaak net zo aan toe gaat als bij jou. Het is niet omdat jij het niet ziet, dat het niet bestaat. We moeten anders leren omgaan met de verwachtingen van anderen. 

Gelukkig kan je dat leren. Deze tips helpen je daarbij.

Ga ook naar