Ga op micro-avontuur
HomeGezond levenMentale fitheidWelbevinden

Ga op micro-avontuur


Bestaat jouw werkdag ook uit opstaan, werken, eten, televisie kijken en slapen? Dan kan de verveling sneller toeslaan dan je denkt. 

Maar hoe kun je deze routine doorbreken? Hoe breng je plezier in je leven naast al je verantwoordelijkheden? Micro-avonturen kunnen de oplossing zijn. Het zijn kleine, spontane, onvoorspelbare reisjes naar het onbekende.

Wat?

De Britse avonturier Alastair Humphreys lanceerde de term micro-avontuur. Zelf beleefde hij grootse avonturen. Zo stak hij de Atlantische Oceaan over in een roeiboot, wandelde hij een jaar door Indië en fietste hij vier jaar de wereld rond. 

Hij besefte evenwel dat zulke avonturen niet voor iedereen haalbaar zijn. Daarom bedacht hij het concept micro-avontuur: een avontuur dat kort, simpel, dichtbij en goedkoop is. Het haalt je uit je routine en creëert een instant vakantiegevoel midden in de week. 

Voordelen

 • Een micro-avontuur eist weinig tot geen voorbereiding. 
 • Je hoeft slechts enkele uren vrij te maken om een micro-avontuur te beleven. 
 • Zo’n korte maar krachtige ervaringen geven je veel energie. Je voelt je ook gelukkiger en meer ontspannen. 
 • Nieuwe, onbekende omstandigheden vereisen nieuwe denkprocessen en spreken (verborgen) kwaliteiten aan zoals initiatief nemen, snel handelen en positief denken. Door je comfortzone te verlaten, zie je je ervaringen bovendien in een nieuw, fris perspectief. 
 • Micro-avonturen bezorgen je geweldige herinneringen die je nooit zal vergeten. 

Tienmaal inspiratie voor jouw micro-avontuur

Onderneem vooral iets dat je nog nooit gedaan hebt, maar dat je leuk en spannend vindt. 

Door je uit je dagelijkse patroon te halen, beleef je de tijd op een heel andere manier. De spanning en sensatie om iets te beginnen waarvan je niet dacht dat je het zou kunnen, zijn de kracht van een micro-avontuur.

 1. Maak een nachtelijke wandeling. Je hoeft geen speciaal parcours uit te stippelen. De wandeling die je bijvoorbeeld overdag regelmatig doet, is een compleet andere ervaring onder de sterrenhemel. 
 2. Wacht niet tot het weekend om af te spreken met je vrienden of collega’s. Laat het restaurant links liggen en trek na het werk samen naar de supermarkt en koop ingrediënten voor een simpele picknick in de vrije natuur. 
 3. Ga eens op een andere manier naar je werk. Altijd met de auto? Probeer dan eens de trein. Fiets of wandel eens via een andere route. 
 4. Slaap eens een nachtje buiten, gewoon in je tuin.
 5. Gebruik het openbaar vervoer en stap ergens uit in een straal van 20 km van je huis. Wandel nu terug naar je huis. 
 6. Leef een dag zonder elektriciteit. 
 7. Volg een cursus over een onderwerp waar je totaal niets van afweet. 
 8. Breng je middagpauze niet door op je bureau of in de kantine, maar ga naar buiten. Speel frisbee, badminton of kubb, en vergeet een halfuurtje je werk. 
 9. Mooie weersvoorspellingen? Stop wat vroeger met werken, trek naar de kust en geniet van de ondergaande zon met je voeten in het zand. 
 10. Wees toerist in eigen stad. Bekijk via website of brochures de ‘hotspots’ van je stad of gemeente. Trek er dan op uit met je fototoestel om de lokale folklore vast te leggen zoals je dat in het buitenland zou doen.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen