HomeGezond levenVoedingAan tafel

Als vegetariër

Vegetariërs eten geen vlees en vaak ook geen vis. Gezond eten is evenwel perfect mogelijk, al vraagt het wat kennis over volwaardige alternatieven. Niettemin moet je zeker bij kinderen en tieners behoedzaam omspringen met vegetarische voeding. 

Als je kiest voor een goed samengestelde vegetarische voeding levert dit meestal meer koolhydraten, vezels en antioxidanten en minder verzadigde (ongezonde) vetzuren op dan een klassieke voeding. Dan kan je stellen dat je als vegetariër gezonder eet. Maar dit is niet het geval als je vooral de voorkeur geeft aan frieten, chips en koekjes. 

Vlees en vis leveren hoogwaardige eiwitten en onder meer ook ijzer en belangrijke B-vitamines. Daarom mag je ze als vegetariër niet zonder meer van het menu schrappen. Je moet ze vervangen door volwaardige alternatieven die voldoende eiwitten, ijzer en B-vitamines bevatten.

Eiwitten

Als alternatieve eiwitbronnen kan je kiezen voor: 

  • eieren;
  • peulvruchten (bv. kikkererwten, witte en rode bonen linzen);
  • noten en zaden;
  • sojaproducten (bv. tofu, tempé);
  • quorn of seitan.

Om vlees volwaardig te vervangen is het nodig dat je verschillende plantaardige eiwitbronnen combineert of ze samen met melkproducten of ei gebruikt. Variatie blijft belangrijk, zowel voor je gezondheid als voor je smaak en appetijt.  

IJzer

In onze voeding zitten twee soorten ijzer: deze van dierlijke afkomst (vooral in vlees) en deze van plantaardige afkomst (bv. in volkoren brood, volkoren graanproducten, groenten, peulvruchten en sojaproducten). IJzer uit vlees neemt je lichaam het best op. 

Omdat vitamine C de opname van ijzer uit plantaardige producten bevordert, voorzie je als vegetariër bij voorkeur bij elke maaltijd groenten en/of fruitGroenteburgers lijken een gezond alternatief. Maar voorgebakken of gepaneerde groenteburgers brengen veel vetten aan. 

Het drinken van koffie en thee tijdens en onmiddellijk na de maaltijd doe je beter niet omdat het de ijzeropname kan belemmeren. 

B-vitamines

Vlees is een belangrijke leverancier van vitamine B12. Deze voedingsstof komt evenwel ook voor in melk(producten)kaas en eieren. Daarom mogen ze niet ontbreken op je menu als vegetariër. 

Andere B-vitamines die in vlees zitten, worden ook geleverd door volkoren graanproducten, aardappelen, groenten, peulvruchten en melk(producten).

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen