HomeGezond levenVoedingAan tafel

Brunch

Een brunch is een combinatie van een ontbijt en een lunch

Vaak is het een uitgebreide maaltijd, die niet altijd even gezond is. Maar het kan ook anders.

Voorbereiding

Zorg voor een mooi gedekte tafel met een leuk servies en werk alles af met een kleurig servet. 

Stal het eten uit op een buffettafel. Zo kunnen je gasten zich veel gemakkelijker bedienen en blijft de ontbijttafel overzichtelijk.

Brood

Leg verschillende soorten brood. Geef de voorkeur aan volkoren of andere donkere broodsoorten. Vermijd wit brood en witte pistolets. 

Koffiekoeken zijn heerlijk, maar ook echte caloriebommetjes. Wil je ze toch aanbieden, kies dan voor kleine koeken en beperk het aantal.

Beleg

  • Kies je voor zoet, probeer dan zelf confituur te maken. Zo weet je wat er in zit en kan je een minder suikerrijk recept uitproberen. 
  • Ga je voor hartig, kies dan plantaardige varianten zoals notenpasta en hummus. Ook gerookte zalm en heilbot zijn mogelijk.
  • Vlees beperk je het best tot een minimum en vleesbereidingen, zoals salami, zijn te vermijden. Kies je toch voor vlees? Serveer dan gebakken kip- of kalkoenfilet.
  • Een stukje kaas kan ook. Geef de voorkeur aan magere kaassoorten zoals cottagecheese, magere platte kaas of mozzarella.  
  • Eitjes passen perfect bij een brunch. Een zacht gekookt eitje is een klassieker. Bereid je een omelet, maak dan een groente-omelet met tomaat, champignons, paprika, asperge of andere groenten.  

Fruit en groenten

Geef groenten en fruit een plaats op het buffet. Kies voor seizoensfruit- en groenten. Die zijn het lekkerst en goedkoper. 

  • Leg stukken fruit of presenteer een fruitsalade
  • Bied rauwe groenten aan als extra beleg voor een broodje of verwerk ze in warme bijgerechtjes. Of wat dacht je van een groentesoep

Yoghurt en muesli

Yoghurt is gezond als je kiest voor natuuryoghurt en geen suiker toevoegt. Doe er liever stukjes fruit of muesli bij.

Drank

Koffie en thee zijn klassiekers bij het ontbijt, maar voor een brunch mag het wat meer zijn. 

Ga je voor een glaasje fruitsap, kies dan voor vers geperst fruitsap. Liever een glaasje bubbels? Geen probleem, maar drink alcohol met mate. 

Warme gerechten

Warme gerechten kunnen tijdens een brunch zoals een wrap of een schotel met couscous of quinoa.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen