Brunch
HomeGezond levenVoedingAan tafel

Brunch


Een brunch is een combinatie van een ontbijt en een lunch

Vaak is het een uitgebreide maaltijd, die niet altijd even gezond is. Maar het kan ook anders.

Voorbereiding

Zorg voor een mooi gedekte tafel met een leuk servies en werk alles af met een kleurig servet. 

Stal het eten uit op een buffettafel. Zo kunnen je gasten zich veel gemakkelijker bedienen en blijft de ontbijttafel overzichtelijk.

Brood en beleg

Leg verschillende soorten brood. Geef de voorkeur aan volkoren of andere donkere broodsoorten. Vermijd wit brood en pistolets. Koffiekoeken zijn heerlijk, maar ook echte caloriebommetjes. Wil je ze toch aanbieden, kies dan voor kleine koeken en beperk het aantal.

Zowel zoet als hartig beleg is mogelijk. 

  • Kies je voor zoet, probeer dan zelf confituur te maken. Zo weet je wat er in zit en kan je een minder suikerrijk recept uitproberen. 
  • Ga je voor hartig, serveer dan magere varianten zoals kippenwit. Het hoeft trouwens niet altijd vlees te zijn. Ook gerookte zalm en heilbot zijn mogelijk. 

Eitjes passen perfect bij een brunch. Een zacht gekookt eitje is een klassieker. Bereid je een omelet, maak dan een groente-omelet met tomaat, champignons, paprika, asperge of andere groenten. 

Fruit en groenten

Geef groenten en fruit een plaats op het buffet. Kies voor seizoensfruit- en groenten. Die zijn het lekkerst en goedkoper. 

  • Leg stukken fruit of presenteer een fruitsalade
  • Bied rauwe groenten aan als extra beleg voor een broodje of verwerk ze in warme bijgerechtjes. Of wat dacht je van een groentesoep

Yoghurt en muesli

Yoghurt is gezond als je kiest voor natuuryoghurt en geen suiker toevoegt. Doe er liever stukjes fruit of muesli bij.

Drank

Koffie en thee zijn klassiekers bij het ontbijt, maar voor een brunch mag het wat meer zijn. 

Ga je voor een glaasje fruitsap, kies dan voor vers geperst fruitsap. Liever een glaasje bubbels? Geen probleem, maar drink alcohol met mate. 

Warme gerechten

Warme gerechten kunnen tijdens een brunch, maar hou het simpel. Geef de voorkeur aan een eenvoudige schotel of lekkere soep.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen