HomeGezond levenVoedingAan tafel

Concrete tips

  • Drink ongeveer 1,5 liter per dagWater is de eerste keuze. Wil je variëren? Kies dan thee of koffie zonder suiker of zoetstof. 
  • Kies voor volle granen: bruin brood, rogge- of volkorenbrood, volle rijst en volkorenpasta in plaats van wit brood, witte rijst en pasta. De volkoren of bruine soorten bevatten vezels en zorgen voor een beter verzadigingsgevoel. 
  • Plantaardige voedingsmiddelen zijn de basis voor elke maaltijd. Eet volop groentenfruit, volle granen en peulvruchten. Vul in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie. Zorg voor variatie zodat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Groenten, fruit en zelfs soep zijn ook lekker als tussendoortje
  • Eet geen te grote porties vlees en dagelijks gebruik is zeker niet nodig. Plaats je vlees op je menu? Kies dan wit vlees, beperk rood vlees en vermijd vleesbereidingen. 
  • Je doet er goed aan om één keer per week vis te eten. Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren en zeker een goede keuze. 
  • Kies plantaardige oliën en vetstoffen die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren zoals minarines en margarines. Boter en kokos- en palmvet zijn rijk aan verzadigde vetten en vermijd je beter. 
  • Drink bij voorkeur geen alcohol, want dit heeft geen enkele voedingswaarde. Beperk je gebruik in ieder geval tot tien glazen alcohol per week en drink ook enkele dagen geen alcohol. En drink niet als je zwanger bent. 
  • Een handvol noten per dag heeft een gunstig effect op je gezondheid omdat ze veel goede onverzadigde vetten bevatten. Noten zijn bijvoorbeeld geschikt als tussendoortje en kan je toevoegen aan een warme maaltijd of bij je ontbijtgranen. 
  • Kies zo weinig mogelijk voor bewerkte producten zoals koekjes, taart, ijs, chocolade en frisdrank.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen