HomeGezond levenVoedingFeiten en fabels

Feiten en fabels over groenten

Is de combinatie vis en spinazie gevaarlijk?

Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla zijn rijk aan nitraat. Ons lichaam gaat het grootste deel van het opgenomen nitraat uitscheiden, een klein deel wordt door bacteriën omgezet in nitriet. In ongunstige omstandigheden (een lauwwarme omgeving) worden er grote hoeveelheden nitraat omgezet in nitriet. Bij zuigelingen kan een grote hoeveelheid nitriet in het lichaam zorgen voor een verstoord zuurstoftransport (blauwzucht). 

Als spinazie en vis gecombineerd wordt, bevordert dit de vorming van nitrosamines. Nitrosamines ontstaan door een verbinding tussen nitriet (spinazie) en amines (vis). Onderzoeken bevestigen dat nitrosamines kankerverwekkend zijn maar men is hier nog niet eenduidig over. Uit onderzoek op ratten bleek dat deze stof kanker verwekt. Bij mensen werd dit echter niet aangetoond. Gezonde volwassenen kunnen dus zonder zorgen af en toe heerlijke maaltijd met spinazie en vis eten. 

Zijn blikgroenten even gezond als verse groenten?

Industriële processen als diepvriezen, inblikken of blancheren zorgen altijd voor een zeker verlies aan voedingsstoffen. Maar dat gebeurt ook als je thuis verse groenten bereidt of als je ze enkele dagen bewaart. 

De groenteverwerkende industrie doet er alles aan om het verlies zo veel mogelijk te beperken. Diepvriesgroenten zijn daarom een prima alternatief voor verse groenten.

Groenten in blik of glas bevatten vaak meer zout. Ze kunnen als variatie, maar je zet ze het best niet elke dag op het menu.

Mag je zoveel groenten eten als je wil?

Groenten zijn caloriearm en rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Je mag hier inderdaad zoveel van eten als je wil. Let wel op met de bereidingswijze en het gebruik van saus. Verse en diepvriesgroenten krijgen de voorkeur. 

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen