HomeGezond levenVoedingIn de keuken

Budgetvriendelijk koken


Thuis zelf de handen uit de mouwen steken, helpt om gezond en budgetvriendelijk te eten. Maaltijden die je zelf bereidt, zijn immers goedkoper dan kant-en-klare gerechten. 

Bovendien zijn ze vaak beter voor de gezondheid. Want aan het fornuis bepaal je bijvoorbeeld zelf hoeveel vet of zout je gebruikt. Zelf koken, laat je ook toe meer groenten op te dienen en minder saus te voorzien.

Seizoenen respecteren

Groenten en fruit zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Sommige mensen vinden dat een dure aangelegenheid. Nochtans hoeft dat niet het geval te zijn. Groenten en fruit zijn best betaalbaar als je exotische vruchten in de rekken laat liggen en voluit kiest voor seizoenproducten

Diepvriesgroenten en groenten uit blik zijn goede alternatieven voor verse producten. Ze zijn snel en eenvoudig te bereiden, voedzaam en lang houdbaar. Je hebt er ook geen afval van: 300 gram kopen is 300 gram op je bord.

Restjes verwerken

Overschotjes dien je niet meteen bij het afval te kieperen. Als ze correct worden bewaard, kun je ze 's anderendaags nog opdienen, bijvoorbeeld door koude aardappelen te verwerken in een salade met blokjes kaas of ham, soep te maken van diverse groenterestjes of fruitmoes van overrijpe vruchten.

Bij het bewaren en verwerken van restanten hou je het best rekening met enkele basisprincipes.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen