HomeGezond levenVoedingIn de keukenBudgetvriendelijk koken

Restjes bewaren en verwerken


Vaak eindigt je maaltijd met overschotjes. Die moet je zeker niet meteen weggooien. Als je ze correct bewaart, kun je ze later nog verwerken. Met een beetje creativiteit tover je in een handomdraai een ander gerecht. Gemakkelijk en budgetvriendelijk.

Bewaren

Om het risico op voedselvergiftiging te vermijden, is het belangrijk rekening te houden met volgende aandachtspunten.

  • Bewaar overschotjes in een andere pot als deze waarin je ze hebt klaargemaakt en dek de pot pas af als de restjes zijn afgekoeld. Zo voorkom je condensatie op het deksel.
  • Koel restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast.
  • Vries overschotten van verse groenten zoals kolen, venkel of knolselder in als je ze niet op korte termijn zal verwerken. Blancheer ze eerst gedurende maximum vijf minuten. Eens ontdooid, kun je ze nog goed verwerken.
  • Noteer de datum op de verpakking van ingevroren restjes.
  • Hou restjes niet langer dan twee tot drie dagen in de koelkast en niet langer dan een maand in de diepvriezer.
  • Bewaar de overschot van groenten of fruit uit blik niet in het blik zelf. Zo voorkom je dat er ongewenste stoffen in de voedingsmiddelen komen.

Verwerken

  • Ontdooi ingevroren restjes niet op kamertemperatuur. Op die manier creëer je een mogelijke haard van bacteriën. Zet de ingevroren restjes in de koelkast of ontdooi ze liever in de microgolfoven.
  • Meng geen verse producten onder de restjes wanneer je ze verwarmt.
  • Roer opgewarmde restjes goed om, zodat de voedingsmiddelen door en door warm zijn.
  • Warm restjes maar één keer op en dien ze onmiddellijk na het opwarmen op.
  • Ziet een restje er minder betrouwbaar uit? Proef er niet van maar gooi het onmiddellijk weg om een bacteriële infectie te vermijden.

Concrete ideeën

  • Verwerk overschotten van groenten de volgende dag in een groentepuree of groentesoep. Ook restjes van kip, kalkoen of vis kunnen perfect bij de soep gevoegd worden.
  • Maak met overgebleven groenten en/of aardappelen een lekkere salade met blokjes ham, kaas of kip.
  • Gebruik restjes verse groenten zoals bloemkool, komkommer of tomaat als tussendoortje, eventueel met een dipsausje.
  • Bak overgebleven gekookte aardappelen voor de volgende maaltijd op of maak er puree van.
  • Verwerk overrijpe vruchten in een vruchtenmoes of smoothie.
  • Maak van oud brood bodding of verloren brood.
  • Verwerk overschotten van vlees of vis tot een slaatje om op de boterham te smeren.
  • Bereid een lekkere ovenschotel met restjes aardappel, groenten, vlees of vis.
  • Verwerk winterse groenten zoals kool, spruitjes, rapen met prei en wortelen tot een lekkere hutsepot.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen