HomeGezond levenVoedingIn de keuken

Koken met microgolf


In een microgolfoven wordt de warmte niet via een externe warmtebron aan het product overgedragen, maar wordt het in het product zelf opgewekt door de microgolven. Dit zijn elektromagnetische golven die bestaan uit een wisselend elektrisch veld, en loodrecht daarop een wisselend magnetisch veld.

Niet schadelijk voor de gezondheid

De microgolven worden vaak verward met radioactieve straling. Die twee hebben echter niets met elkaar te maken.

Heel wat mensen denken bovendien dat een microgolfoven schadelijk is voor de gezondheid omwille van de lekstraling. Het gaat hier over de microgolven die aan het toestel ontsnappen. Het is echter aangetoond dat de dosissen van deze lekstraling zo laag zijn, dat negatieve gezondheidseffecten kunnen worden uitgesloten. De fabrikanten zorgen bovendien voor de nodige beveiliging in de toestellen om de lekstraling tot een minimum te beperken.

Het normaal gebruik van een microgolfoven leidt dus niet tot negatieve gezondheidseffecten. Belangrijk is wel dat je je toestel goed onderhoudt (vb. om de deur voldoende te laten sluiten) en dat je reparaties enkel laat uitvoeren door vakmensen. Bovendien let je er het best op dat je enkel kookgerei gebruikt waarop expliciet staat vermeld dat het geschikt is voor bereiding in de microgolfoven.

Cold spots vermijden

Voedingsproducten in de microgolfoven worden van de buiten- naar de binnenkant opgewarmd. Het kan dus gebeuren dat een product niet gelijkmatig is opgewarmd en binnenin nog niet gaar is. Dit verhoogt het risico op een voedselvergiftiging

Je kunt deze zogenaamde cold spots zoveel mogelijk vermijden door:

  • tussendoor te roeren of het product eens om te draaien;
  • de standtijd te respecteren. Dit is de aanbevolen wachttijd tussen het moment waarop het product gaar is en het moment van consumptie. Op deze manier kan de warmte zich meer gelijkmatig over het product verdelen en is nagaren mogelijk.

Voedingswaarde

Het verwarmen van voedsel leidt steeds tot een verlies in voedingswaarde. Er heerst heel wat onduidelijkheid over het feit of dit verlies groter is bij het opwarmen van voedsel in een microgolfoven. Globaal genomen kan je stellen dat de afbraak van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen vergelijkbaar is bij de verwarming in een microgolfoven. Het is zelfs zo dat bij het koken in een microgolfoven minder vetten worden gebruikt, wat uiteindelijk positieve gevolgen heeft voor de voedingswaarde van het product.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen