De drie basisprincipes van de voedingsdriehoek vormen de wetenschappelijke basis voor onderstaande tips. Ze willen jou bewustmaken van gezonde voeding en je motiveren om zelf aan de slag te gaan. Wat eet je het best en hoe doe je dat?

Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd

Plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, bieden het meeste gezondheidsvoordeel. 

Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie.

Beperk je inname van dierlijke producten

Je hoeft vlees, kaas en andere dierlijke producten niet volledig uit je menu te schrappen. Maar kleine(re) porties volstaan. 

Wissel af tussen rood vlees, vis, gevogelte en plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten of tofu. 

Drink vooral water

Water is de beste drank om je dorst te lessen. 

Wil je graag wat variëren? Kies dan voor thee of koffiezonder suiker.

Kies zo weinig mogelijk ultrabewerkte producten

Snoep, koekjes, chips, frisdrank, wijn en bier: ze maken deel uit van onze eetcultuur. Maar een meerwaarde voor je lichaam? Neen. Deze producten bevatten vaak veel witte bloem, suiker, vet, zout of alcohol.

Je mag jezelf al eens een extraatje gunnen, maar met mate.

Varieer en zoek alternatieven

Elke dag hetzelfde eten wordt snel saai en eentonig. 

Speel met je gezonde voedingspatroon. Eet bijvoorbeeld elke dag een andere seizoensgroente. En vervang minder gezonde keuzes door de gezonde variant: koop beter volkorenbrood in plaats van wit brood. 

Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen

Las indien mogelijk vaste eetmomenten in voor jezelf. Vermijd te veel tussendoortjes. Eet samen met anderen, zo houd je regelmaat. 

Heb je een gezin? Geef als ouder het goede voorbeeld aan je kind. Geef hen de kans om nieuwe dingen te proeven.

Eet bewust en met mate

Leer afgaan op je buikgevoel: weet wanneer je honger hebt of verzadigd bent. Eet aan tafel, kauw langzaam en geniet ervan. 

Ban afleiding uit je buurt: tv uit, smartphone aan de kant. Neem kleine porties van wat minder gezond is.

Pas je omgeving aan

Richt je omgeving in zodat de gezonde keuze voor de hand ligt en de ongezonde moeilijker wordt. Leg fruit bijvoorbeeld in het zicht in de keuken en bewaar geen snoep of koeken in je auto of op kantoor. 

Bereid je voor op ‘noodgevallen’: stop een portie soep of pastasaus in de diepvries voor dagen met weinig tijd. Neem een flesje water of zakje noten mee in je tas, zodat snoepautomaten of tankstationsnacks je keuze niet hoeven te bepalen.

Werk stapsgewijs

Moet je nu van vandaag op morgen je hele eetpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. Start bijvoorbeeld met één stuk fruit per dag, als je dat nu nog niet deed. Bevalt dat je en wordt het een gewoonte? Probeer dan nog een extra stap in te bouwen. 

En geef vooral niet op wanneer je eens een terugval hebt want het gebeurt de besten! Hulp nodig? Planmatig werken kan je helpen. Stel bijvoorbeeld een weekmenu en boodschappenlijstje op.

Geniet van wat je eet!

Laat eten ook vooral een feest blijven. Verwen jezelf dagelijks met een lekkere en evenwichtige voeding. En gun jezelf af en toe een extraatje. Blijf je gewoon bewust van de frequentie (niet te vaak) en portiegrootte (niet te veel). Zoek de goede balans tussen voor je lichaam zorgen en genieten. 

De tips voor wat je het best eet, zitten verwerkt in de voedingsdriehoek. Die geeft weer welke voedingsmiddelen de beste keuze zijn en welke je beter beperkt met het oog op je gezondheid en het milieu.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen