HomeGezond levenVoedingVoedingswarenAllerlei

Biovoeding

Het uitgangspunt van bio is: op natuurlijke wijze, kwaliteitsvoeding bieden met respect voor mens, dier, plant en milieu. 

De gebruikte landbouwmethode schenkt veel aandacht aan de natuurlijke kringloop tussen alle aspecten van de voedsel-productie. 

Een bioboer mag geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, groeistimulatoren, hormonen en genetisch gemanipuleerde organismen. Er mogen ook geen chemische bestanddelen worden toegevoegd aan veevoeder. 

Organische bemesting, dierenwelzijn, biologisch geteeld veevoeder en het milieu staan centraal.

Biologisch = ecologisch?

De termen 'biologisch' en 'ecologisch' worden vaak door elkaar gebruikt. Ook de Belgische wetgeving maakt geen onderscheid tussen ecologisch en biologisch. Toch is de betekenis van ecologisch ruimer dan die van biologisch. 

  • Ecologische landbouw houdt rekening met alle factoren die meespelen: relaties tussen planten onderling, tussen plant en dier, maar ook tussen mens en omgeving en de gevolgen daarvan op de maatschappij. Zo zal ecologische landbouw ook de verpakking, de arbeidsomstandigheden en het energieverbruik in beschouwing nemen. 
  • Biologische landbouw doelt voornamelijk op de teelt-technische maatregelen van de voedselproductie. 

Bonen uit India die per vliegtuig zijn ingevoerd, kunnen perfect biologisch zijn, maar zijn niet ecologisch in de ruime betekenis. Daarvoor heeft het te veel energie gekost.

bioforumvlaanderen.be

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen