HomeGezond levenVoedingVoedingswarenAllerlei

Insecten

In Azië, Afrika en Latijns-Amerika hebben insecten hun plaats aan tafel veroverd. Ze worden er geapprecieerd omwille van hun smaak

Ook bij ons lijkt de consumptie van insecten aan een opmars bezig. Nochtans huiveren veel mensen bij het idee om ze te eten.

Veilig?

Insecten eten is niet gevaarlijk, zolang de kweek en de bereiding zorgvuldig gebeuren. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en de Hoge Gezondheidsraad hebben hiervoor richtlijnen uitgewerkt. 

  • Het etiket moet duidelijk de bewaarcondities vermelden. 
  • Wie allergisch is aan huisstofmijt en schelp- en schaaldieren is mogelijk ook allergisch aan insecten. Ook die informatie moet op het etiket staan. 
  • Alvorens je insecten eet, is het aangewezen om ze goed te verhitten

Gezond?

De voedingswaarde varieert en wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de bereidingswijze. Ondanks deze verschillen blijkt uit onderzoek dat insecten een goede bron van eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen zijn. 

Daarnaast zijn insecten rijk aan vezels, wat voor een dierlijk voedingsmiddel uniek is.

Voordelig voor het milieu?

Af en toe vlees vervangen door insecten levert grote voordelen op voor het milieu. Zo is er, in vergelijking met bijvoorbeeld rundvlees, veel minder voedsel nodig om een kilogram krekels te produceren. Bovendien worden insecten gekweekt op een kleine oppervlakte en hebben ze een lage uitstoot van broeikasgassen. 

Insecten bieden dan ook een duurzaam antwoord op de stijgende voedselvraag in de wereld. 

Aantrekkelijk?

Het testpanel uit een onderzoek van de KU Leuven en Thomas More Kempen was positief over de minipizza’s, tortillawraps, insectenburgers en andere insectenbereidingen die ze voorgeschoteld kreeg.

Nochtans huiveren veel mensen bij het idee om insecten op hun bord te krijgen. Om de drempel te verlagen, kan je insecten verwerken zoals andere voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld door ze te vermalen tot poeder of ze te verwerken in de voeding zodat ze niet meer zichtbaar zijn. 

CM-diensten en -voordelen