HomeGezond levenVoedingVoedingswarenDranken

Fruit- en groentesap

Verse groenten en vers fruit zijn belangrijke bronnen van koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Bij fruit- en groentesappen gaan tijdens het productie- en conserveringsproces heel wat vezels en vitaminen verloren, waardoor sappen geen volwaardig alternatief zijn voor verse producten. Ze kunnen de aanbevolen dagelijkse portie groenten en fruit geenszins vervangen. Temeer omdat ze ook de honger niet kunnen stillen, wat vers fruit of groenten wel doen.

Suikers in vruchtensap zijn natuurlijke suikers die uit het fruit zelf komen, terwijl je in frisdank vooral achteraf toegevoegde suikers vindt. Toch zijn ook de suikers in sap te beschouwen als vrije of toegevoegde suikers. 

Vruchtensappen en frisdranken hebben een vergelijkbaar caloriegehalte. Concreet bevat een glas ongezoet sinaasappelsap (150 ml) ongeveer 14 gram suiker. Appelsap en druivensap, fel gegeerd door peuters en kleuters, bevatten respectievelijk zelfs 16 en 24 gram per glas. Drink je er te veel van, dan neem je te veel overbodige energie op, wat je lichaam niet nodig heeft. 

Vruchten- en groentensappen bevinden zich in de grijze zone. Het zijn geen voorkeursproducten, maar ze bevinden zich ook niet in de restgroep. Toch beperk je de consumptie ervan het best tot één glas per dag. In vele groentesappen zit immers vrij veel zout, in vruchtensappen heel wat suiker. 

Vruchtendranken, -nectars, –limonade en andere dranken met vruchtensap en toevoeging van suiker bevatten volgens de verpakking 25 tot 50 procent sap, naargelang het fruit waarvan ze gemaakt zijn. Maar in de praktijk bevatten ze maximaal 25 procent sap, en zijn er water en suiker of kunstmatige zoetstoffen toegevoegd. Ook al zijn sommige van deze dranken verrijkt met bijvoorbeeld vitamine C, toch leveren ze in het algemeen minder vitaminen en mineralen dan honderd procent ongezoet vruchtensap. Ze zijn geen volwaardige alternatieven en behoren tot de restgroep.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen