HomeGezond levenVoedingVoedingswarenDranken

Thee

Thee is een goede vochtaanbrenger die je kunt drinken ter afwisseling van water. Thee bevat geen calorieën zolang je er geen suiker, melk of honing aan toevoegt.

Thee wordt gemaakt van de plant Camelia sinensis. Op basis daarvan kunnen verschillende theemelanges worden gemaakt. Groene thee wordt gemaakt van gedroogde en gestoomde theeblaadjes; zwarte thee van gekneusde theeblaadjes. 

Net als koffie bevatten groene en zwarte thee ook cafeïne (30 g per kopje). Bij vruchten- en kruideninfusies is dit echter niet het geval.

De drank heeft het imago gezond te zijn, maar de vele goede eigenschappen die thee vaak toegeschreven krijgt, zijn niet onomstootbaar bewezen. Zo is het onvoldoende aangetoond dat groene en zwarte thee hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Ook het gezondheidseffect van de vele kruidenthees is vaak nog niet grondig onderzocht. Het onbeperkt drinken ervan wordt dan ook afgeraden. Het is immers niet omdat kruiden natuurlijke producten zijn dat ze sowieso veilig zijn. Zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en personen met chronische gezondheidsproblemen (bv. nierproblemen), moeten zelfs extra voorzichtig zijn met het gebruik van heel wat kruidenthees. 

Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen