Aardappelen en graanproducten
HomeGezond levenVoedingVoedingswaren

Aardappelen en graanproducten


Aardappelen en volle graanproducten zijn noodzakelijk in een evenwichtige voeding als belangrijkste aanvoerders van koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen.

Aardappelen en volle graanproducten, zoals volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta, zijn goed voor je gezondheid. Ze zijn rijk aan voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen, in tegenstelling tot producten op basis van witte bloem. Bruin brood en volkorenproducten verdienen dus de voorkeur ten opzichte van hun witte variant. 

Aardappelen eet je bij voorkeur gewoon gekookt. Je hoeft ze zelfs niet te schillen. Gefrituurde aardappelbereidingen, zoals frieten, kroketten of chips, beperk je beter. Je eet er ook al snel te veel van. Vetrijke aardappelbereidingen, zoals frieten, beperk je beter tot maximaal één keer per twee weken. 

Eet volle granen of aardappelen bij elke hoofdmaaltijd. Hoeveel je het best eet hangt vooral af van je behoefte aan energie. Ben je sportief of heb je een fysiek zware job? Dan verbruik je meer energie dan iemand met een kantoorjob.

Producten, zoals gebak, croissants en zoute snacks (bv. chips), worden meestal gemaakt met geraffineerde bloem die nog amper vezels, vitaminen en mineralen bevat. Daardoor hebben ze maar weinig voedingswaarde. Bovendien zit er vaak veel suiker, zout en vet in, waardoor ze ook nog eens een hoge energiedichtheid hebben. Deze producten zijn dus overbodig in een gezond voedingspatroon en behoren daarom tot de restgroep. Geef daarom bij het ontbijt altijd voorkeur aan volkorenontbijtgranen, -brood, pasta of havermout.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen