Samen met (volkoren) graanproducten zoals brood, vormen aardappelen de basis van een gezonde voeding. Zowel in de aardappel zelf als in de schil zitten tal van essentiële voedingsstoffen: meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, plantaardige eiwitten, mineralen (bv. ijzer, kalium), antioxidanten en vitaminen B1, B6 en C.

Aardappelen zijn gezonde energiebronnen, die de nodige calorieën leveren om optimaal te kunnen functioneren

Aardappelen zijn gezond, vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden en licht verteerbaar. En in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, veroorzaken ze geen overgewicht.

Drie tot vijf stuks

Gemiddeld worden drie tot vijf aardappelen per dag (210 tot 350 g) aanbevolen. Maar welke portie voor jou exact is aangewezen, hangt af van je leeftijd, geslacht en fysieke activiteit. 

Hoe meer bewerkingen aardappelen ondergaan, hoe minder vezels en vitaminen ze bevatten. Aardappelen eet je bij voorkeur gewoon gekookt. Je hoeft ze zelfs niet te schillen. Bereid in de schil, verliezen ze het minst vitaminen en mineralen. 

Gefrituurde bereidingen, zoals frieten, kroketten en chips, beperk je beter. Ze nemen tijdens het bakken een grote hoeveelheid vet op waardoor ze te veel calorieën bevatten. Een portie frieten van 100 g (= 1/3 van een bord) is goed voor 250 à 300 kcal, wat overeenkomt met vijf gekookte aardappelen. Elke dag gefrituurde gerechten eten is dan ook niet verstandig. Frituurbereidingen zijn niet verboden maar je beperkt ze het best tot maximaal één keer per twee weken.

Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen