HomeGezond levenVoedingVoedingswarenAardappelen en graanproductenAardappelen

Hoe bereid en bewaar je aardappelen?


Koop steeds stevige, gave en droge aardappelen. Let erop dat ze geen uitlopers of groene plekken vertonen. 

Om de maximale voedingswaarde van aardappelen te behouden, gelden bovendien enkele specifieke adviezen.

Bereiding

 • Snij steeds de ogen van de aardappel uit en gebruik geen groene exemplaren. Ze bevatten immers de natuurlijke gifstof solanine. De stof zit ook in het kookvocht, zodat je het beter niet verwerkt in andere bereidingen.
 • Schrob de aardappelen grondig onder stromend water als je ze in de schil klaarmaakt. Doorprik ze vooraf bij bereiding in de microgolfoven. Dit voorkomt dat de aardappelen ploffen.
 • Schil de aardappelen net voor je ze kookt. Laat ze niet langdurig weken in water, want daardoor gaan heel wat kostbare vitaminen verloren.
 • Kook of stoom de aardappelen bij voorkeur. Vul de kookpot slechts voor de helft. Zo combineer je de kooktechnieken koken en stomen. In de schil bereid behouden aardappelen het meest vitaminen en mineralen. Hoe meer bewerkingen aardappelen ondergaan, hoe minder vezels en vitaminen ze uiteindelijk bevatten. 
 • Breng het water eerst aan de kook en voeg pas daarna de aardappelen toe. Zo vermijd je dat te veel vitaminen en mineralen in het kookvocht sijpelen.
 • Voeg bij je puree niet te veel melk, boter en/of ei toe. Ze leveren extra calorieën en vetten.

Bewaring

 • Bewaar aardappelen op een koele (± 7°C), donkere en goed verluchte plaats, bijvoorbeeld in de kelder maar zeker niet in de koelkast.
  Als je aardappelen te koud bewaart, drogen ze uit en zet het zetmeel zich om in suiker.
  Bewaar je ze te warm en te lang, krijgen de knollen uitlopers, worden de aardappelen taai en verlaagt het vitaminegehalte.
 • Leg ze in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. In een plastieken zak zonder gaatjes ontstaat condens, waardoor de aardappelen sneller rotten.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen